En familj med tandkräm insmort i ansiktet som skydd mot tårgasen försöker sätta sig i säkerhet när flyktingar och migranter drabbar samman med makedonsk polis under en protest för att åter öppna gränsen.
1 av 3
En familj med tandkräm insmort i ansiktet som skydd mot tårgasen försöker sätta sig i säkerhet när flyktingar och migranter drabbar samman med makedonsk polis under en protest för att åter öppna gränsen. Foto: BULENT KILIC/TT
Flyktingar och migranter vid den grekiska gränsen drabbar samman med makedonsk polis under en protest för att åter öppna gränsen.
2 av 3
Flyktingar och migranter vid den grekiska gränsen drabbar samman med makedonsk polis under en protest för att åter öppna gränsen. Foto: BULENT KILIC/TT
Ett barn och en kvinna som drabbats av tårgas vid grekiska gränsen mot Makedonien.
3 av 3
Ett barn och en kvinna som drabbats av tårgas vid grekiska gränsen mot Makedonien. Foto: BULENT KILIC/TT

Hundratals skadade vid makedonska gränsen

Makedonsk polis sköt tårgas mot hundratals migranter som befann sig på den grekiska sidan av gränsen, uppger grekisk polis.

Enligt första rapporterna handlade det om ett dussintal som skadats. Men nu uppger Läkare utan gränser att minst 260 migranter skadades vid händelsen.

– 200 personer behandlades för andningssvårigheter, 30 för skador orsakade av gummikulor och 30 för andra skador, säger Achileas Tzemos, talesperson för organisationen Läkare utan gränser till nyhetsbyrån AFP. 

Migranterna ska enligt grekiska myndighetskällor ha krävt att gränsen skulle öppnas och försökt att forcera stängslet mellan länderna. Från myndigheterna i Makedonien bekräftas att sammandrabbning mellan migranter och polis skett, men det förnekas att tårgasen skulle ha kommit från den makedonska sidan.

Händelsen inträffade nära gränsövergången vid Idomeni i norra Grekland där mer än 11 200 flyktingar och migranter är strandsatta. Försök från de grekiska myndigheterna att flytta migranterna till ett närliggande mottagningscentrum har inte varit framgångsrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista