EU-parlamentet kritiserar Polen i ny resolution

1:53 min

Europaparlamentet antog på onsdagen en resolution som konstaterar att demokratin och rättsordningen i Polen är hotad till följd av lagändringar som den nya regeringen har genomfört.

EU-parlamentet antog ställningstagandet om en oroande utveckling i Polen med stor majoritet, 531 röster mot 142. Resolutionen är ingen bindande EU-lagtext men en tydlig uppmaning till den polska regeringen om att dra tillbaka de hårt kritiserade lagändringar som både polska och internationella sakkunniga anser har förlamat landets viktiga författningsdomstol.

Domstolen som ska vara en sorts demokratins väktare och pröva nya lagar mot grundlagen fungerar just nu inte, på grund av en djup konflikt om vilka domare som ska sitta där och hur de ska arbeta. Europarådet och andra demokrati- och människorättsorganisationer har redan har sagt att regeringens vägran att respektera beslut i domstolen hotar demokratin i landet, och nu säger alltså även Europaparlamentet det i klartext.

De uppmanar också EU-kommissionen att fortsätta sin dialog med Polens regering för att få ett slut på grundlagskrisen i landet. Om den dialogen inte leder någon vart, bör kommissionen enligt resolutionen gå vidare i den gransknings som den inledde i januari och som i sista hand kan leda till förslag om att till exempel ta ifrån Polen dess rösträtt i EU:s ministerråd.

Men att det skulle ske är osannolikt. Polen har flera allierade bland medlemsländerna, bland dem Ungern, som stödjer den nuvarande regeringen och dess rätt att driva igenom sina lagar utan inspel från EU.

I Polen var utgången av dagens omröstning i EU-parlamentet väntad. Politiker från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) sa att resolutionen är ett "resultat av den polska oppositionens angiveri av Polen i EU".

Oppositionsledaren Gregorsz Schetyna från partiet Medborgarplattformen (PO) kallade i sin tur detta "en viktig dag, då det visat sig att grundlagsbrott inte kan pågå ostört i Polen utan att möta reaktioner från den Europeiska Unionen".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista