Ordningsvakt utanför rättegångssalen. Teckning av den åtalade 20-åringen och hans advokat. Entrén till Attunda Tingsrätt.
Under rättegångens första dag hördes 20-åringen. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Terrorrättegång: Åtalad nekar till att ha försökt bygga bomb

Föräldrarna valde att inte vittna mot sonen
3:04 min

Mannen misstänks för att ha förberett terrordåd genom att ha köpt ingredienser för att bygga en bomb. Men i dagens rättegång försvarade han sig med att han varit nyfiken.

Läs Ekots direktrapport från rättegången


Rättegången i Sollentuna inleddes med en lång redogörelse från åklagarsidan för mannens förehavande det senaste året. Åklagaren målade upp en bild av en utstött, deprimerad tonåring med skilda föräldrar, som sökte tröst i religionen.

Åklagare Ewamari Häggkvist redogjorde för två resor som mannen gjort till Turkiet, med mål att ta värvning i Islamiska Staten i Syrien i somras. Bägge gångerna upptäcktes han av turkisk polis och deporterades.

När mannen kom hem igen ska han förklarat för släktingar att han ville ta livet av sig och skapa explosioner i Sverige om han inte fick åka till Syrien.

– Hans farbror beskriver i samtal att 20-åringen uttryckt sympati för IS och sagt att "de gör rätt", sa Ewamari Häggkvist vid rättegången.

Åklagaren visade upp kvitton och foton som visar hur mannen köpt stora mängder aceton, flera paket stålkulor, en tryckkokare och annat material som tidigare använts för att tillverka hemmabomber.

Det första expertutlåtande från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, pekade på att det fortfarande fattades flera ingredienser för att färdigställa en brandbomb eller en splitterbomb.

FOI bedömer dock att syftet sannolikt var att tillverka en bomb liknande de som de användes vid Boston Maraton 2013, då tre personer dödades och omkring 250 skadades.

Ett senare utlåtande 

Åklagarsidan visade också upp bevis för hur mannen laddat ner ett stort antal instruktionsmanualer med instruktioner för hur man tillverkar bomber hemma.

Men mannen försvarade sig med nyfikenhet.

– Jag hade sökt på aceton på nätet, jag ville se hur man kan använda det ämnet. Jag ville främst se hur brännbart det är, men jag hade inte tänkt att bränna nåt speciellt, sa han vid rättegången.

Åklagaren pekade på att mannen lyssnat till många tal på nätet om Islamiska Staten, läst om tidigare terrordåd och vilken belöning islam erbjuder den som dör martyrdöden i det heliga kriget Jihad. Hon påpekade också att Jihad är lösenordet till hans Samsungtelefon.

Men 20-åringen menade att Jihad och martyrskap har en annan betydelse för honom än att exempelvis offra sitt liv i terrordåd.

– Jihad betyder att kämpa för mig. Kämpa med allt i livet. Jihad är att försöka vara en god muslim och att hjälpa människor, att be och sånt. Goda gärningar räcker för att bli martyr, säger han.

20-åringen förklarade vidare att han inte har någon åsikt om IS. Hans föräldrar hade förväntats vittna i dagens rättegång, men bägge avstod på grund av nära släktskap.

Rättegången fortsätter 20 april.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".