Påven vinkar till journalister på Roms flygplats innan han reste till den grekiska ön Lesbos.
Påven vinkar till journalister på Roms flygplats innan han reste till den grekiska ön Lesbos. Foto: Gregorio Borgia/TT.

Påven tar med sig flyktingar hem

Kastade sig framför påvens fötter och grät
1:59 min

Hopp och förtvivlan präglade påve Franciscus besök på den grekiska ön Lesbos i dag dit han kom för att möta flyktingar och migranter. Tillsammans med ledare för den ortodoxa kyrkan uppmanade han Europa att fortsätta ge människor på flykt skydd. Påven överraskade själv med att ta tre syriska familjer med sig tillbaka till hem Italien.

Med flygplansmotorn i bakgrunden står tre par från Syrien med sina barn och väntar på att få gå ombord på påvens plan tillbaka till Italien. De ler försiktig och verkar inte riktigt veta vad de ska tro. De kom alla innan det kritiserade avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft och som säger att i princip alla som fortsättningsvis tar sig illegalt från Turkiet till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet igen.

Scenen på flygplatsen stod i skarp kontrast till bilderna inne i det stängda lägret Moria där de som kom efter att avtalet började gälla nu hålls i väntan på besked om de ska sändas tillbaka.

En flicka i rosarutiga shorts kastade sig ner framför påve Franciscus fötter och grät. Många har sett påvens besök som en sista chans till hjälp. De som inte fick prata med honom direkt hade skrivit skyltar med budskap som "vi är yazidier, hjälp hjälp hjälp."

Tillsammans med den öst-ortodoxa kyrkans ledare Bartholomeus den förste och den grekisk-ortodoxa kyrkans ärkebiskop Ieronymos skrev påven under en deklaration där man uppmanade det internationella samfundet att göra försvaret av mänskligt liv till en prioritet och att fortsätta ge tillfälligt skydd till människor i nöd.

Syftet med EU-Turkietavtalet är att få ett stopp på flyktingströmmen över Egeiska havet.Och för att istället skapa säkra vägar till Europa ska för varje syrier som återsänds en annan syrier skickas direkt från Turkiet till ett EU-land. Men avtalet har kritiserats av människorättsorganisationer som rättsosäkert och man är också kritisk till att människor på flykt nu låses in i väntan på besked.

Känslosamma scener utspelade sig på den grekiska ön Lesbos i dag när påven Franciscus träffade flyktingar och migranter.

Tillsammans med ledare för den ortodoxa kyrkan uppmanade han Europa att fortsätta ge människor på flykt skydd.

Påven överraskade själv med att ta tre syriska familjer med sig tillbaka till Italien.

Påve Franciscus tackade Greklands invånare för deras sätt att välkomna flyktingar och sade att världen behöver broar, inte murar.

Under en ceremoni i hamnen i Lesbos huvudort Mytilene kastade påven och de andra religiösa ledarna varsin blomsterkrans i vattnet till minne av de som drunknat på väg till Grekland - hittills i år 375 personer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".