En man letar efter sina saker i ett jordskalvskadat hus i Pedernales.
1 av 3
En man letar efter sina saker i ett jordskalvskadat hus i Pedernales. Foto: Dolores Ochoa
Räddningsarbetare försöker få ut människor ur ett raserat hus. Vicepresident Jorge Glas under en presskonferens.
2 av 3
Räddningsarbetare försöker få ut människor ur en raserad byggnad i staden Manta. Foto: Ariel Ochoa/AP/TT.
Ecuador
3 av 3
Foto: Dolores Ochoa

Ecuadors vicepresident efter skalvet: Håll er lugna

10 000 militärer har skickats till drabbade områden
1:38 min

I norra Ecuador har över 260 människor hittills omkommit på grund av ett kraftigt jordskalv. Enligt de senaste uppgifterna har över 2 500 skadats. Skalvet hade magnituden 7,8. Landets vicepresident Jorge Glas har utfärdat undantagstillstånd.

Svensken Patrik Brodin: Jag är rätt nervös

– Det här är det kraftigaste jordskalvet sedan 1979. Det kan komma flera efterskalv, men jag ber er att hålla er lugna mitt i den här svåra situationen, sa vicepresident Jorge Glas i ett tal till medborgarna igår kväll.

Regeringen har utfärdat undantagstillstånd i sex regioner som drabbats av jordskalvet. Men det finns ingen risk för tsunami, enligt vicepresident Jorge Glas.

Epicentrum för jordskalvet låg precis utanför kuststaden Muisne i nordvästra Ecuador. Men det kändes även långt därifrån, i huvudstaden Quito och i Cali i grannlandet Colombia. 

Regeringen befarar att dödstalen kommer stiga eftersom det är svårt för räddningspersonalen att komma fram till dom drabbade områdena. Det har kommit rapporter om att ett oljeraffinaderi stängt ner och att ett flygtorn har förstörts. En bro i den stora staden Guayaquil ska också ha skadats.

– Regeringen har beslutat att skicka ut 10 000 militärer till de drabbade områdena, tillsammans med läkare och brandmän. 

– Vi kommer nå de skadade, även om det kan ta tid, sa vicepresident Jorge Glas.

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".