Hemspråkslärare undervisar i arabiska.
Hemspråkslärare undervisar i arabiska. Foto: Yvonne Åsell / TT

Så ska nyanlända lärare tillvaratas

Asylsökande bör få större möjligheter till praktik inom skolan och man behöver jobba mer med kartläggningen av de kompetenser som finns bland dem som kommit till Sverige.

Dessutom ska nyanlända som vill arbeta inom skola eller förskola kunna gå en arbetsmarknadsutbildning som är anpassad efter personens tidigare erfarenheter på området. Fokus kommer också att ligga på att lära sig det svenska språket för arbetslivet.

Det är några av de förslag som regeringens utredare i dag lämnar i ett delbetänkande till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning. Syftet har varit att hitta sätt att lösa den stora lärarbristen.

– Den här lärarbristen vi står inför, vi kommer inte kunna utbilda bort den. Så att hitta de här övriga vägarna in, det tror jag är lösningen framåt, säger Hellmark Knutsson vid en pressträff.

Gustav Fridolin skulle egentligen presentera utbildningsreformen för nyanlända, men alla journalister ville även fråga om hur han ser på de senaste uppgifterna om att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) jämfört Israels behandling av palestinier med Nazityskland.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".