Wallström riktar skarp kritik mot Kaplan
Wallström riktar skarp kritik mot Kaplan Foto: TT

Wallström riktar skarp kritik mot Kaplan

0:42 min

Utrikesminister Margot Wallström riktar (S) skarp kritik mot Mehmet Kaplans uttalanden om förföljelsen av judar i Nazityskland och behandlingen av palestinier i Israel.

Hör Ekots extrasändning 12:25

– Jag tycker att det var ett fruktansvärt uttalande och jag tar starkt avstånd från detta, säger Wallström till TT och Sveriges Radio på väg in till dagens utrikesministermöte i Luxemburg.

Men konsekvenserna vill hon inte spekulera i.

– Det är upp till statsministern att avgöra, säger Wallström.

Hur påverkar det här svensk utrikespolitik, nu är det två incidenter?

– Låt oss se nu vad som händer och det är som sagt för statsministern att avgöra hur det här ska hanteras fortsatt, säger Wallström.

Bostadsministern Mehmet Kaplan ställer in sitt besök på KTH i Stockholm i dag, han har enligt uppgift fått förhinder.

Även Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustaf Fridolin har ställt in sina åtaganden. Fridolin skulle ha medverkat på en presskonferens, och Romson har ställt in en resa till Göteborg. Det bekräftar hennes pressekreterare för TT. 

Kaplan fick förra veckan skarp kritik efter att ha deltagit i en middag med den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.

I går avslöjade Svenska Dagbladet att Mehmet Kaplan, i ett tv-program 2009, jämfört Israels agerande mot palestinier med hur
nazisterna behandlade judar under 30-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista