Vattenfalls kraftverk i Boxberg och brunkolsbrottet Nochten.
Vattenfalls kraftverk i Boxberg och brunkolsbrottet Nochten. Foto: TT.

Vattenfall vill sälja sin tyska brunkolsverksamhet

Vattenfalls vd: Det är inte en miljömässig försäljning
1:11 min

Vattenfall vill sälja sin omstridda brunkolsverksamhet i Tyskland till det tjeckiska bolaget EPH. Försäljningen kommer innebära en förlust för bolaget på mellan 22 och 27 miljarder kronor.

– Tack vare den här affären så behöver vi inte visa en ännu större förlust, som enligt vår bedömning hade uppkommit om vi hade behållit verksamheten. Vi tror på sämre förutsättningar än vår köpare tror på. Vi har olika uppfattningar och det är skälet att vi kunnat göra en affär som vi båda är nöjda med, säger Vattenfalls vd och koncernchef Magnus Hall till Ekot. 

På vilket sätt är det bättre för miljön att företaget EPH driver brunkolsverksamheten vidare? 

– När man tittar på Vattenfalls roll i det hela så är det framför allt att se till att vi omfokuserar och kan bygga mer förnyelsebart och på det sättet så bidrar vi till framtiden genom den här affären. Och så kommer naturligtvis den nya ägaren agera utifrån tyska förutsättningar. 

Så hur pass bra är det för miljön egentligen? 

– Det är inte en miljömässig försäljning på det sättet, utan vi säljer ju för att vi själva ska kunna var med och påverka framtiden till mer förnyelsebart, säger Magnus Hall.  

Avtalet har undertecknats i dag och att köpare är de tjeckiska bolagen EPH och dess finansiella partner PPF Investments. Ekots ekonomireporter Kristian Åström menar att det på lång sikt kan vara en väldigt dålig affär. 

– Det har varit stora spekulationer om priserna och om det ens ska bli en affär innan. Men nu ser det ut att bli av. Om man ser på ett fem- sexårigt perspektiv så är det här en katastrofal affär, säger Kristian Åström.

Vad händer nu?

– Rent ekonomiskt uppstår ett hål i deras redovisning. Redan tidigare har de fått skriva ner sitt resultat för den nederländska affärerna i Nuon. Vi får se hur detta nu bokförs, säger Kristian Åström. 

Näringsminister Mikael Damberg sa under en presskonferens i dag att regeringen nu kommer att analysera den transaktion som Vattenfall föreslagit och ta ställning till den först om ett par månader.

– Jag är väldigt mån om att den här försäljningsprocessen sker "by the book". Det här blir ingen ny nuon-process, sa Damberg. 

Enligt Vattenfall är affären ett "viktigt steg i Vattenfalls omställning till en mer hållbar produktion".

– Försäljningen av vår brunkolsverksamhet känns både strategiskt och finansiellt rätt med tanke på de marknadsförhållanden som råder och den förväntade utvecklingen, säger Vattenfalls vd och koncernchef Magnus Hall.

I Vattenfalls pressmeddelande skriver de att man nu ökar omställningstakten mot en mer hållbar produktion.

– Försäljningen innebär att mer än 75 procent av vår totala produktion kommer att vara klimatneutral jämfört med ungefär 50 procent i dag.

Köparen tar i och med affären över samtliga tillgångar, skulder och avsättningar som finns i Vattenfalls brunkolsverksamhet.

Försäljningen beräknas ha innebära en förlust för Vattenfall på mellan 22 och 27 miljarder kronor under det andra kvartalet. Men Vattenfall hävdar alltså att företaget skulle drabbas än hårdare av att behålla verksamheten.

– Vi ser tydliga risker vad gäller utvecklingen av de framtida elpriserna. Det finns också politiska risker att ta hänsyn till, säger Magnus Hall.

Köparen EPH kontrolleras av affärsmännen Daniel Kretinsky och Patrik Tkac och har tidigare uppgett för TT att den föreslagna köpesumman är positiv, det vill säga bolaget har inte begärt några pengar från Vattenfall för att ta över.

Miljöpartiet ville inte att Vattenfall ska sälja sin brunkolsverksamhet utan istället avveckla den. Men när bolagets planer blev kända förra året konstaterade miljöminister Åsa Romson (mp) att det skulle vara svårt att stoppa en affär.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".