En pappa bär sitt barn utanför ett raserat hus.
272 personer bekräftats döda men dödstalen väntas stiga kraftigt. Foto: Carlos Sacoto/TT

Undantagstillstånd efter jordbävningen i Ecuador

Presidenten: Största tragedin på 67 år
1:31 min

I Ecuador har undantagstillstånd utlysts efter helgens kraftiga jordbävning som orsakat hundratals dödsfall. 10 000 soldater och 4 000 poliser har satts in i räddningsarbetet.

Tv-bilder från turiststaden Pederales vid stilla havskusten i norra Ecuador visar gator där de flesta hus har raserats till grunden.

I går kväll sa president Rafael Correa att 272 personer bekräftats döda men att dödstalen troligen kommer att stiga kraftigt.

Han sa också att det var den värsta tragedin som drabbat landet sedan den stora jordbävningen 1949 då tusentals människor dog.

– Jag menar att det är den största tragedin på 67 år, säger Rafael Correa.

Bland annat flera hotell, ett sjukhus och ett fängelse ska ha förstörts i lördagens jordbävning som uppmätte 7,8 på richterskalan. Tusentals soldater, poliser och räddningsarbetare arbetar nu med att i första hand gräva fram överlevande och även städa upp i förödelsen.

Oscar Barjas som arbetar för biståndsorganisationen Latinamerikagrupperna i huvudstaden Quito berättar att kraftiga regn försvårar räddningsarbetet.

– Det handlar om att rädda dem så fort som möjligt för det kommer regn och det blir svårare att rädda människor. Det är väldigt många familjer och offer som behöver hjälp, många har blivit av med allt de ägde. Det handlar också om infrastruktur, om vägar som leder till kusten, säger Oscar Barjas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".