Utbränd buss
Foto: Oded Balilty/TT

Explosion på buss i Jerusalem

Var en sprängladdning långt bak i bussen
1:22 min

Den explosion som i eftermiddags ägde rum på en buss i Jerusalem, ser ut att trots allt ha varit ett terrordåd.

Minst 16 skadades, två har allvarliga skador och vårdas på sjukhus.

Polisen tonade under eftermiddagen ner misstankarna om att det skulle ha rört sig om ett terrordåd, men säger nu att det definitivt var en bomb.

Om det stämmer att detta rörde sig om ett terrordåd, innebär det en oroande våldsupptrappning. Bussbomber, blodiga självmordsattacker, som satte skräck i Israel från mitten av 90-talet till mitten av 2000-talet, har sen dess varit ovanliga. Många i Israel säger att de har den omtvistade muren att tacka för minskningen av bussbomber.

I eftermiddagens explosion, på Hebronvägen söder om Jerusalem, fick 16 människor föras till sjukhus, två har allvarliga skador. Bilder av flammande eldslågor och tjock rök orakade mycket spänd och orolig stämning i Jerusalem, där polisen först gick ut med misstankar om att det var en terrorattack för att sen tona ner det och tala om ett tekniskt fel på en tom buss.

Men nu, efter noggrannare undersökningar, har man konstaterat att det var en sprängladdning långt bak i bussen som orsakade explosionen.

Händelsen inträffar i ett redan spänt läge där många israelers vardag präglas av knivattackerna som pågått det senaste halvåret, men som just såg ut att ebba ut.  201 palestinier och 28 israeler har mist livet i det våld som började i oktober förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".