Tobakshandlaren Harout Artin vars tobaksaffär i Fittja utsatts för hot, våld och stöld mötte idag inrikesminister Anders Ygeman på besök i Norra Botkyrka.
Tobakshandlaren Harout Artin vars tobaksaffär i Fittja utsatts för hot, våld och stöld mötte i dag inrikesministern. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio

Ygeman i brottsdrabbat Botkyrka: Vi måste vända utvecklingen

Ygeman: Måste få fler poliser till Botkyrka
2:16 min

Norra Botkyrka söder om Stockholm är ett av de områden som polisen och andra myndigheter i Operativa rådet kommer att satsa på för att komma åt de kriminella gängen.

I dag var inrikesminister Anders Ygeman på besök i området. Han fick bland annat träffa tobakshandlaren Harout Artin i Fittja som berättar så här om sin situation.

– Det är svårt här. Ingenting händer, polisen kommer - de kriminella försvinner. När polisen går - de kriminella kommer.

- Vi ska bränna din affär, vi ska hota dig! säger de. De bara hotar oss här! I dag finns ingen respekt. Fittja centrum är helt katastrof, säger han.

Tobakshandlaren Harout Artins anställda blir utsatta för hot en till två gånger i veckan.

– Du kan inte säga någonting. Många av mina anställda blir rånade, utsatta för slagsmål, får en smäll i ögat. Vi kan inte göra något. Det finns ingen säkerhet för oss i Sverige, ingenting. Tyvärr. Det är jättesvårt för oss, säger han.

Under inrikesminsterns besök i Norra Botkyrka får han en dragning av närpolisen Alexander om problemen i området.

– Senast lördags natten mot söndag, så var det två knivskurna i centrum. Det var två personer som varit på nattklubben och de blev attackerade här nere. Det är avsaknaden övervakningskameror som gör att det blir svårjobbat, säger Alexander.

Operativa rådet, en samverkansgrupp av en rad myndigheter som Polisen, Försäkringskassan och Skatteverket, ska nu göra en satsning på Norra Botkyrka för att få bukt med den organiserade brottsligheten där.

När Anders Ygeman står vid torget i Alby kommer Enid fram. Han jobbar på Kriminalvårdens lokalanstalt här i området och vill uppmärksamma honom på ett problem som är återkommande.

– Vi måste jobba brottsförebyggande här. Var tredje, vart femte år får vi ett stark etablerat gäng, senaste gänget upplöstes 3-5 år sedan. Så vi behöver brottsförebyggande åtgärder för att få bort ungdomarna från centrum och gatan, det skulle underlätta, säger Enid.

Anders Ygeman håller med Enid. Regeringen ska satsa 50 miljoner kronor på brottsförebyggande samordnare. Men vad ska göras åt otryggheten?

– För det första: Vi måste få hit fler poliser. Sen måste vi göra andra saker, göra förebyggande arbete, det handlar om skolan, att folk får jobb. Vi har tio år när arbetslösheten har vuxit och klyftorna ökat. Det är klart att vi måste vända den här utvecklingen, säger Anders Ygeman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".