Blandade reaktioner i Brasilien. Carol Tavarico (t.v) tror inte att Dilma är skyldig till korruption men säger att hon kört Brasilien i botten rent ekonomiskt.
Blandade reaktioner i Brasilien. Carol Tavarico (t.v) tror inte att Dilma är skyldig till korruption men säger att hon kört Brasilien i botten rent ekonomiskt. Foto: Lotten Collin / Sveriges Radio / TT

Omröstning om Dilma Rousseff en "politisk process"

"Omröstningen var en helt och hållet politisk process"
1:44 min

Det kommer starka reaktioner i Brasilien dagen efter att president Dilma Rousseff förlorade omröstningen i underhuset. I senaten finns redan majoritet för att ställa henne inför riksrätt, vilket betyder att Rousseff kommer tvingas avgå.

– Omröstningen i går var en helt och hållet en politisk process. Det är inte så grundlagen föreskriver att riksrätten ska användas. Det är det som gör oss ledsna och arga, sa åklagaren José Eduardo Cardozo, som har hållit i presidentens försvar under debatten i kongressen.

Dilma Rousseff väntas hålla ett tal till nationen senare i dag.

Hennes vicepresident Michel Temer, som blir den som tar över ifall Rousseff tvingas bort från makten, har däremot sagt att han kommer hålla låg profil tills senaten också röstat och han tillträder i praktiken.

Det sker troligen om två veckor. Men i kulisserna håller oppositionen nu på att bilda en regering.

– Michel Temer kommer bilda en koalitionsregering för att försöka skapa lugn i Brasilien, säger Bonifacio de Andrada, kongressledamot för oppositionspartiet PSDB, och röstade mot Dilma Rousseff i går.

Men frågan är hur Temer kommer tas emot som president.

Opinionsundersökningar visar att bara 2-3 procent av brasilianarna vill se honom leda landet. Han har mycket svagt stöd även bland dem som demonstrerat mot regeringen.

– Temer kommer ta över, men han har inget stöd av oss. Vi är emot alla de där korrupta politikerna, sa Carol Tavarico som följde omröstningen på storbilds-TV i Sao Paulos paradgata Avenida Paulista i går.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".