Efter all kritik avgick Kaplan

"Den jag är och det jag står för ifrågasätts"
2:14 min

I dag kom beskedet att bostadsministern och miljöpartisten Mehmet Kaplan avgår. Kritiken har varit hård mot honom efter att han dels har varit på samma middag som en ledande representant för den högerextrema turkiska organisatonen Grå Vargarna och dels för att han har jämfört Israels behandling av palestinierna med Nazi-Tysklands behandling av judarna under 30-talet.

Statsminister Stefan Löfven har accepterat Kaplans avskedsansökan.

– Mehmet Kaplan gör en samlad bedömning att hans agerande i relation till externa religiösa och politiska organisationer har lett till en diskussion som står i vägen för hans uppgifter som statsråd. Och jag delar den bedömningen.

Det var på en presskonferens vid halv ett idag i regeringskansliet Rosenbad som beskedet kom.

Bostadsministern och Miljöpartisten Mehmet Kaplan:

– Vi har hamnat i en situation, där den jag är och det jag står för ifrågasätts och där dessa ifrågasättande står i vägen för mina möjligheter att uträtta det som krävs. Därför väljer jag att kliva åt sidan.

Mehmet Kaplan avgår, men fortsätter vara politiker utanför Riksdagen i Miljöpartiet. Han anser inte att något av det han anklagats för är några fel han begått utan att det är ifrågasättandet från medier, allmänhet och politiker som gör det omöjligt att fortsätta säger han.

Den politiska oppositionen diskuterade att väcka misstroende mot Kaplan och regeringen. Moderatledaren Anna Kinberg Batra tycker att statsminister Stefan Löfven hanterat krisen dåligt:

– Det som förvånar mej idag är att statsministern har tagit så lång tid på sej och varit så passiv i sitt ledarskap.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor:

– Det var helt och fullständigt nödvändigt att Kaplan fick avgå i en tid då den största utmaningen vi har just nu är växande extremism så kan vi inte ha ett statsråd i Sveriges regering som tycker det är okej att umgås med islamister.

Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson har ingen kritik att rikta mot Kaplan för det han gjort eller sagt. Kaplan är det första statsråd som tvingas sluta i den rödgröna regeringen. När jag träffar båda språkrören i eftermiddags i Riksdagen är bilden att det helt och hållet är Mehmet Kaplans beslut att avgå. Åsa Romson:

– Det beslutet som Mehmet Kaplan fattade idag på morgonen, det är ju hans beslut och vi respekterar det beslutet och har förståelse för det beslutet.

Vilken roll har ni spelat i det här som språkrör?

– Vi har löpande kontakter och dialog och det har vi naturligtvis haft med Mehmet Kaplan i de här svåra frågorna också.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".