Svenska småföretag går bättre för andra året i rad. Foto:TT
Credit: TT

Lönsamheten ökar bland småföretagen

Höga personalkostnader kan hålla nere lönsamhet
1:51 min

Lönsamheten ökar för andra året i rad, enligt LRF Konsult. De lönsammaste småföretagen finns i Dalarna, Västergötland och Östergötland.

Karin Lindwall driver bemanningsföretaget Veteranpoolen i Södertälje. Och det går runt, men småföretagen i Stockholms län är de minst lönsamma i landet.

– Det rullar på. Det kommer in kunder, fast vi jobbar för det. Det är inte så att vi sitter på kontoret och inte gör någonting, säger Karin Lindwall. 

I genomsnitt är det drygt 6 procent av intäkterna som kan användas till vinst. I Dalarna, Västergötland och Östergötland är det i genomsnitt över en fjärdedel av intäkterna som kan bli vinst.

Siffrorna kommer från LRF konsult som har gått igenom bokslutet i 40 000 svenska företag med upp till 5 anställda. Men i Karin Lindwalls företag räknar man i första hand inte pengar, utan de timmar som man hyr ut pensionärer.

– Vi har som målsättningar att vi ska ha 2 000 timmar i månaden och där är vi inte än, men vi har en två-årsplan som vi jobbar med, säger Lindwall.

Som förklaring till den låga lönsamheten i Stockholms län lyfter LRF Konsult fram de höga personalkostnaderna. Det har även Karin Lindvall känt av.

– Att anställa folk finns det inte ekonomi för, säger hon.

Men tjänar man bra på att driva eget?

– Det gör man inte. Det här gör inte jag för att tjäna pengar. Det här gör jag för att det är kul och utmanande, säger Karin Lindwall.

Småföretagen i norra Sverige har lägre lönsamhet än i resten av landet, även om den är bättre än i Stockholms län. Undantaget år Gästrikland och Hälsingland där lönsamheten ökat och nu är uppe på nästan samma nivå som Dalarna.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".