Johan Kasich, Donald Trump, Hillary Clinton och Bernie Sanders. Foto: TT
Johan Kasich, Donald Trump, Hillary Clinton och Bernie Sanders. Credit: TT

Hård kamp väntas om New York

Trump spås få mer än 50 procent
1:38 min

I dag är det primärval i USA i delstaten New York – en delstat med stor betydelse för återstoden av primärvalskampen.

Hillary Clinton vände sig direkt till sin demokratiska motståndare Bernie Sanders, imiterade honom och frågade: vad gjorde du när vi kämpade som besatta för att få igenom president Obamas sjukvårdsreform?

Ett genomgående tema i Clintons kampanj har varit att Sanders har fluffiga idéer men att han inte har någon konkret politik som är praktisk och genomförbar. Sanders har i sin tur anklagat Clinton för att ha för mycket samröre med kapitalägarna på Wall Street - och han har inte kastat in handduken trots att han ligger cirka 10 procentenheter efter i opinionen.

Sanders säger att opinionsundersökningarna brukar underskatta hans stöd, till exempel att han mot oddsen segrade i Michigan. Problemet för Sanders är att han måste inte bara vinna utan vinna stort för att det ska ha någon betydelse för fortsättningen, om ens då.

Bland republikanerna förutspås affärsmannen Donald Trump få 50 procent av rösterna eller mer, 30 procentenheter före sina medtävlare Ted Cruz och John Kasich.

New York får sända 95 delegater till republikanernas partikonvent i sommar och Trump anses ha chans på 80 eller fler – vilket skulle innebära ett viktigt steg närmare en eventuell nominering.

More about Presidentvalet i USA 2016

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".