Vattenfalls brunkolsbrytning i dagbrottet Welzow-Süd Foto: Lars Pehrson/TT.
Vattenfalls brunkolsbrytning i dagbrottet Welzow-Süd Foto: Lars Pehrson/TT.

Både lättnad och oro efter Vattenfalls försäljning i Tyskland

Hoppas rädda 7 500 jobb
1:34 min

Beskedet om Vattenfalls försäljning av brunkolverksamheten till det tjeckiska energibolaget EPH väckte blandade reaktioner i Tyskland. Förhoppningarna är stora att arbetstillfällena ska vara säkrade men det finns också en oro för konsekvenserna av den miljöskadliga energikällan.

Efter månader av ovisshet märktes en påtaglig lättnad hos de styrande i delstaterna Brandenburg och Sachsen där de Vattenfallägda gruvorna och kraftverken är belägna.

– Nu finns åter framtidsperspektiv för de 7.500 människor i Lausitzregionen som arbetar inom brunkolindustrin, sa Sachsens industriminister Martin Dulig.

Det återstår att se vad det tjeckiska energibolagets utfästelser är värda. I ett annat brunkolföretag som EPH har tagit över i östra Tyskland, ska några hundra arbetstillfällen skäras ned.

Frågetecken råder också kring kostnaderna för att återställa marken när kolbrytningen ska avvecklas. I köpet ingår medel som Vattenfall hittills avsatt för återställningen men de gröna anser att det krävs tydligare garantier för att pengarna ska säkras för det ändamålet.

– Annars riskerar de tyska skattebetalarna att få stå för mång miljard-notan, enligt de grönas klimatpolitiska talesperson Annalena Baerbock.

Trots ovissheten kring Tysklands avvecklingsplaner för kolet och de låga elpriserna ser de båda tjeckiska miljardärerna som står bakom bolaget EPH att det fortfarande finns stora pengar att tjäna på kolkraften.

För när de tyska kärnkraftverken stängs om några år räknar de med att elpriserna kommer att stiga och att staten går in med stöd för att säkra energiförsörjningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".