Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera fack stödjer Målareförbundet

Uppdaterat tisdag 19 april 2016 kl 16.52
Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 13.41
"Vi vill hjälpa målarna att få mer tryck"
(1:36 min)
Målaren Anders Månsson, skyddsombud och aktiv i facket, vill att det märks på lönen att det går bra för byggbranschen. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
Målaren Anders Månsson, skyddsombud och aktiv i facket, vill att det märks på lönen att det går bra för byggbranschen. Foto: Anders Jelmin

Målarkonflikten trappas upp i och med att flera LO-förbund varslar om sympatiåtgärder till stöd för målarna. Det handlar om Seko, Fastighets, Elektrikerna och Byggnads.

Sekos ordförande Janne Rudén berättar om deras varsel som skulle blockera post- och pakethanteringen till och från ett tiotal större målerier om det löser ut.

– Vi vill hjälpa målarna att få mer tryck så att förhandlingarna kommer igång så att man få en lösning på konflikten, och att målarna ska få ett kollektivavtal som de kan leva med.

Inför varslen hade LO ett styrelsemöte. Uppslutningen kring målarna var stor, säger Janne Rudén.

– Ja, det finns ett hundraprocentigt stöd för deras förhandlingar och deras konflikt för att behålla sitt lönesystem.

Även Byggnads strejkvarsel mot åtta företag träder i kraft 29 april. Elektrikerna varslar också om sympatistrejk, riktat mot sex arbetsplatser i Örebro. Strejken bryter ut 2 maj.

Målareförbundet gick ut i strejk 8 april. På fredag, 22 april, utvidgas den. Måleriföretagen har dessutom lagt ett lockoutvarsel som träder i kraft på fredag.

Seko, Fastighets, Ekektrikerna och Byggnads sympativarsel handlar om strejk och blockad i respektive bransch. Alla slår mot målerier om inget målaravtal finns på plats.

Samtidigt har förhandlingarna mellan parterna fortsatt i dag, och arbetsgivarsidan Måleriföretagens vd Björn Hellman är starkt kritisk till upptrappningen.

– Det är svårt att föra förhandlingar under hot.

Hur går det, när tror du att ni har ett avtal färdigt?

– Vi har kallat in våra stora förhandlingsdelegationer från båda sidor till i morgon, onsdag. Förhoppningsvis ska vi komma överens inom ett par dagar men det är svårt att säga. Vi vill inte förhandla under ytterligare hot, då blir det svårt att komma fram, säger Björn Hellman.

Konflikten handlar om ackordet. Arbetsgivarna vill att bara de företag som använder sig av ackordslöner ska finansiera lönesystemet, för det kostar pengar att mäta ackordet. Facket menar att det syftar till att få bort ackordet.

– Vi vill ha kvar och stärka ackordet, men förändra mätningsavgiften, säger Björn Hellman.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som hittills legat lågt under strejkerna går också ut och stödjer målarna i dag.

– Det här är en attack på deras lönesystem som är fullständigt oacceptabel. De har uppbackning från alla LO-förbund för att behålla sitt lönesystem, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".