KU höll på tisdagen utfrågning med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Utfrågningen gäller regeringens agerande under flyktingsituationen. Foto Henrik Montgomery / TT
KU höll på tisdagen utfrågning med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Utfrågningen gäller regeringens agerande under flyktingsituationen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Hantering av flyktingar ska utredas

"Bra att regeringen ser över eventuella misstag"
1:32 min

Regeringen kommer nu i vår att tillsätta en oberoende utredning som ska utvärdera hur regering och myndigheter klarade att hantera den mycket kraftiga tillströmingen av flyktingar till Sverige.

Det beskedet gav migrationsminister Morgan Johansson idag i riksdagens konstitutionsutskott.

- Jag tycker när man har varit igenom en sån här ganska dramatisk period, då ska man alltid sätta sej ner och lite mer systematiskt gå igenom frågeställningar, vad kunde vi gjort annorlunda, hur har både myndigheter och regeringar och kanske också andra aktörer fungerat i det här läget. Det tycker jag är en naturlig process att göra också i det här läget.

Flyktingmottagandet har minskat och fram till idag är cirka 9.000 personer som kommit hit och det kommer cirka 500 personer i veckan säger Morgan Johansson.

En oberoende utredning ska nu i vår tillsättas och gå igenom vad som gjordes och vad som inte gjordes under den mycket kraftiga tillströmningen av flyktingar. Utvärderingen ska vara klar redan i höst och ta fram förslag på vad som kan göras bättre säger Morgan Johansson.

I Konstitutionsutskottet var det både Sverigedemokraterna och Moderaterna som gjort anmälningar om hanteringen av migrationsfrågan.

KU:s ordförande är moderaten Andreas Norlén välkomnar att regeringen tillsätter en utredning:

- Det är ju bra att regeringen ser över vilka eventuella misstag som har begåtts och hur dom misstagen kan undvikas framöver.

Vad tror du blir dom främsta lärdomarna man drar av en sådan utredning?

-I en krissituation är det viktigt att agera snabbt och resolut och många anser att regeringen inte agerade på det sättet under hösten. Vi får se vad KU:s slutsatser blir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".