SD:s förslag: Slopa skatten för inkomster upp till 150 000 kronor

1:38 min

Sverigedemokraterna vill slopa skatten för inkomster upp till 150 000 kronor om året. Finansiering ska bland annat ske genom ändringar av jobbskatteavdraget och höjd moms. 

Det innebär en förlust för statskassan på i runda tal 180 miljarder och är, enligt partiet, något helt annat än de andra partiernas förslag om lägre ingångslöner. 

– Istället presenterar vi ett väldigt starkt verktyg för arbetsmarknadens parter som består i att människor med låga inkomster, upp till 150 000 kronor på årsbasis, över huvud taget inte belastas med inkomstskatt, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Varför ser ert förslag ut just så?

– Det här medför ju så klart väldigt starka drivkrafter för arbete, även deltidsarbete som vi vet är en språngbräda till heltidsarbete.

Även om era siffror är osäkra så kan det innebära ett bortfall för statskassan på 180 miljarder. Hur ska det kunna finansieras?

– Vi har lämnat ett förslag på finansieringsförslag i hela det här reformpaketet. Däremot är det så omfattande att vi föreslår att vi sätter oss i en parlamentarisk kommitté med arbetsmarknadens parter och med experter för att utreda detta mer i detalj. Fokus i en sådan utredning måste så klart vara de fördelningspolitiska effekterna, om det kan finnas någon enstaka grupp som blir särskilt lidande, som inte får ta del av detta.

En del av förslaget är att ni vill höja momsen generellt till 25 procent. Det drabbar vanliga löntagare i hög grad. Varför ett sådant förslag?

– Det är en sådan sak som vi föreslår att den här utredningen ska titta på. Vad händer om man gör en sådan skatteväxling från moms till inkomstskatten? Hushållen blir ju kompenserade med tanke på att de får en betydligt lägre skatt genom det här förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista