Bakslag för pressfriheten

1:31 min

Pressfriheten har gått bakåt på många håll. Det menar organisationen Reportrar utan gränser som kommit med sitt pressfrihetsindex för 2016. Sverige har ramlat ned till åttonde plats från femte i indexet. 

Ett skäl till att läget försämrats något här är de allt vanligare hoten mot svenska journalister, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

– Det förekommer alldeles för mycket hot och det är ett reellt problem för många journalister i deras vardag.

Reportrar utan gränser samlar in material från 180 länder om hur det står till med pressfriheten. Den bedöms utifrån olika kriterier, men också genom intervjuer.

Finland toppar listan, Nordkorea och Eritrea fortsätter ligga i botten.

Läget har blivit sämre på många håll. Anledningen är, som så ofta, konflikter i olika regioner. Men också antiterrorlagar har en begränsande effekt på det fria ordet i många länder.

– Även faktiskt i västvärlden som tidigare har varit lite grann av en fyrbåk för frihet men som nu kan börja användas relativt godtyckligt för att tysta journalister och som leder till självcensur.

Den största förändringen har skett i Polen, ett fall från plats 16 till 47. Landet har under sin nya konservativa regering gått hårt åt pressfriheten.

– Det som har hänt där under förra året är enormt allvarligt. Att en regering går in och handplockar mediechefer på det sätt som skett i Polen, det saknar nästan motstycke i modern historia, menar Anders Lundqvist.

Mest problematiskt är läget i Mellanöstern och Nordafrika med ett positiv undantag - Tunisien. Backslagen för den arabiska våren syns också i pressfriheten.

– Den arabiska våren blev ju tyvärr inte så mycket till sommar, säger Jonathan Lundqvist.

Extern länk: Pressfrihetskartan 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista