Handelsbanken går mot strömmen. Foto: Janerik Henriksson/TT
Handelsbanken kommer att stänga fler kontor. Foto: Janerik Henriksson/TT

Handelsbanken stänger kontor

Handelsbanken kommer att minska antalet kontor i landet rejält. I delårsrapporten framkommer också att banken gjort en mindre rörelsevinst jämfört med motsvarande period förra året.

Anpassningen av Handelsbankens kontorsrörelse, som beror på digitaliseringen och nya kundbeteenden, innebär att många närliggande kontor kommer att slås ihop. Storbanken har reserverat 700 miljoner kronor för anpassningen.

– Inom ett par år räknar vi med att det blir 50-60 kontor färre, säger presschefen Johan Wallqvist till TT.

Enligt banken är det ändrade kundbeteenden till följd av den digitala utvecklingen som gjort åtgärden nödvändig.

Wallqvist säger att det inte handlar om någon "hård neddragning" men att minskningen av antalet kontor väntas leda till överkapacitet. Den personal som berörs kommer att erbjudas omplaceringar eller någon form av pensionslösningar.

– Vi kommer inte att avskeda någon, säger Wallqvist.

Beskedet gavs i samband med delårsrapporten, där Handelsbanken redovisar en rörelsevinst på 4 967 miljoner kronor för första kvartalet 2016. Det kan jämföras med vinsten på 4 955 miljoner kronor motsvarande period 2015.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5 292 miljoner kronor.

Räntenettot under årets första kvartal blev 6 795 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 6 916 miljoner kronor ett år tidigare och en snittprognos bland analytiker på 6 900 miljoner kronor.

I samband med rapporten meddelades även att Handelsbanken köper den nederländska förmögenhetsförvaltaren Optimix, som förvaltar cirka två miljarder euro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".