Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg och avgående bostadsminister Mehmet Kaplan (MP)
Tomas Ramberg, ekots inrikespolitiske kommentator. Mehmet Kaplan till höger. Foto: TT

Ramberg: Riskerar bli vedervärdig vecka för Miljöpartiet

Mehmet Kaplans avgång kan visa sig vara början på en besvärlig debatt inför Miljöpartiets stundande kongress. En debatt om svårare frågor än både brunkol och flyktingpolitik.

Det har på sistone sett ut som om Miljöpartiets kongress om tre veckor skulle bli en oväntat lugn tillställning. Partiledningen har avlett den värsta ilskan kring flyktingfrågan. I stället för att diskutera nederlaget ska energin nu inriktas på att göra de hårda flyktinglagarna så tillfälliga som möjligt.

Till och med den infekterade brunkolsdebatten verkade partiledningen ha desarmerat. Miljöminister Åsa Romson har med viss framgång beskrivit det som omöjligt att hindra Vattenfalls försäljning, trots att artikongressen så sent som förra våren pressade språkrören att stå fast vid kravet att stoppa affären.

I stället kan partiet få en debatt om betydligt känsligare frågor. Vilka religiöst  motiverade ideer kan tolereras hos en ledande företrädare för Miljöpartiet?

Kan Yasri Kahn, nominerad till partiets styrelse av valberedningen, företräda  partiets radikala jämställdhetspolitik samtidigt som han vägrar ta kvinnor i hand? Vad ska partiet säga till de kvinnliga väljare som känner sig kränkta över att en miljöpartistisk företrädare står för en så konservativ kvinnosyn att han inte vill hälsa likadant på kvinnor och män?

En debatt som ser ut som en tanke bara några dagar efter att bostadsministerMehmet Kaplan tvingats avgå. En avgång som i debatten motiveras inte bara med att Kaplan haft olämpliga politiska kontakter. Kritiker hävdar också att han visat en oförlåtlig tolerans mot islamistiska och antisemitiska ideer.

Hittills har ledande miljöpartister skyllt Kaplans avgång på andra. Ett mediedrev som inspireras av islamofobi. Det är en försvarslinje som verkar ha stöd i breda miljöpartiled.

Så starkt att partisekreterare Anders Wallner igår kände sig tvingad att mana till besinning. "Det är aldrig politikers uppgift att recensera en granskning....De frågor som Mehmet fått av medier har varit relevanta.." skriver Wallner på facebook.

Både statsminister Stefan Löfven och språkrören har ett ansvar för att de politiska slutsatserna efter Kaplans avgång är så oklara. I debatten förs nu alla möjliga saker fram mot Mehmet Kaplan, en del är gammal känd kritik från politiska motståndare som inte delar miljöpartiets syn på till exempel Israel-Palestina-frågan, eller på terrorbekämpning. Annat är sånt Kaplan gjort sen han blev statsråd, som middagen med representanten för Grå Vargarna.

Om Stefan Löfven och språkrören talade om exakt vad han ser som oförenligt med regeringens värderingar i det Kaplan gjort och sagt och vad av allt som dras upp som de anser är helt inom ramen för ett demokratiskt politiskt arbete så skulle väljarna förstå var han vill sätta gränserna.

Som det blir nu är det ju lätt att uppfatta avgången som ett allmänt karaktärsmord, att Kaplan hade fel värdegrund och det kan underblåsa åsikter hos praktiserande muslimer, eller turk-svenskar om att de stängs ute och diskrimineras.

Rimligen diskuterar partiledningen redan nu hur den ska hindra att Kaplan-krisen och nomineringen av Yasri Kahn till partistyrelsen förvandlas till en svår kongressdebatt.

Yasri Kahn kan tvingas välja mellan att avstå från sin kandidatur eller börja ta kvinnor i hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".