Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Google riskerar böter på 60 miljarder

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 12.13
Margrethe Vestager, EU-kommisionär
Margrethe Vestager inleder en granskning av Google. Foto: TT

EU misstänker att Google missbrukar sin starkt dominerande ställning på marknaden för mobila operativsystem. Det kan i så fall bryta mot EU:s konkurrensregler och företaget riskerar böter i hundramiljardersklassen. 

EU-kommissionen inledde sin granskning av Google 15 april förra året. Den gäller om Google utnyttjar sin dominerande ställning på marknaden för operativsystem för mobiltelefoner till konkurrenternas nackdel. På en presskonferens i dag meddelade konkurrenskommissionären Margrethe Vestager att EU-kommissionen nu formellt anklagar Google. 

– Kommissionen har kommit fram till att handlingarna bryter mot EU:s lagstiftning och nu har vi bett Google svara på våra frågor, säger Margrethe Vestager. 

Googles operativsystem Android hade sista kvartalet förra året en marknadsandel på 80,7 procent av alla smartphones enligt analysföretaget Gartner, alltså långt över tvåan som är Apples Ios med 17,7 procent. 

Margrethe Vestager säger att problemen gäller Googles licenskrav för att operatörer och mobiltillverkare ska få använda företagets tjänster i sålda telefoner. Det gäller främst webbsökfunktionen, app-butiken Play och Googles webbläsare Chrome. 

– Google lägger omotiverade krav på tillverkare och operatörer och effekten är stor för användarna eftersom att hälften av internettrafiken i dag sker via en mobil och den siffran växer.

I praktiken handlar det om att om en tillverkare vill installera en av dessa tjänster kräver licensen även att de andra följer med. Så en tillverkare som vill lägga in Play-butiken, den största app-butiken för Android, måste de även lägga in Googles sökmotor som standard i telefonen samt webbläsaren. 

Dessutom hindrar Googles licenskrav tillverkare från att använda andra versioner av Android utan dessa tjänster i vissa av sina modeller.

Google ger även ekonomiska incitament till tillverkarna att installera tjänsterna.

Resultatet av dessa licenskrav är att i dag är dessa tre tjänster förinstallerade som standard på den stora majoriteten av alla Android-enheter som säljs och det är svårt för konkurrerande sökmotorer, app-butiker och webbläsare att slå sig in. 

Google har nu 12 veckor på sig att svara på EU-kommissionens anklagelser, och har också möjlighet att kräva en muntlig utfrågning. 

I värsta fall kan en fällande dom innebära att Google tvingas böta upp till 10 procent av sin globala omsättning, vilket skulle kunna landa på 60 miljarder kronor baserat på förra årets omsättning.

Googles chefsjurist Kent Walker säger i ett uttalande:

"Android har hjälpt till att skapa ett fantastiskt och, ännu viktigare, hållbart ekosystem baserat på öppen källkod och öppen innovation. Vi ser fram emot att arbeta med EU-kommissionen och visa att Android är bra för konkurrensen och för konsumenterna."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".