Nyanlända flyktingar går längs perrong i Hyllie. Kvinnligt knä.
Socialstyrelsen ser resultaten som positiva. Foto: John Alexander Sahlin/TT Montage: Sveriges Radio.

Socialstyrelsens lösning på åldersbedömning: Knät

Morgan Johansson: Komma igång i stor skala så snart som möjligt
1:53 min

En ny typ av undersökning av knäleden ger en mer säker åldersbedömning.

En magnetkameraundersökning av knäleden är ett relativt säkert sätt att göra en medicinsk åldersbedömning av unga asylsökande. Och metoden skulle kunna börja användas i Sverige, enligt Lars-Torsten Larsson, enhetschef vid Socialstyrelsen.

– De siffror kring osäkerhet, som vi kan presentera med den här magnetkamerametoden är betydligt bättre. Det vill säga: risken att man skulle missbedöma som vuxen är betydligt mycket lägre med den här metoden än med de andra metoder som används idag, säger han.

Förra året kom drygt 35 000 asylsökande barn och unga till Sverige. Det skiljer i hur samhället behandlar en asylsökande som är under 18 år, och en som är över 18 år. Personer under 18 år erbjuds till exempel en annan boendeform, får en god man och barnets asylskäl prövas särskilt.

Justitieminister Morgan Johansson vill se en "höjd ambitionsnivå" hos Migrationsverket för åldersbedömningar av asylsökande, som uppger att de är under 18 år, men misstänks vara vuxna.

Johansson säger efter Socialstyrelsens besked i dag till TT att regeringen "i närtid" kommer att formulera ett uppdrag.

- Jag hoppas att vi ska kunna komma igång tidigare än vad Socialstyrelsens plan är. Från regeringens sida är vi angelägna att komma igång i stor skala så snart som möjligt, säger Morgan Johansson till TT.

På flera håll har det funnits kritik mot medicinska åldersbedömningar, som ansetts ha ett lågt bevisvärde. Svenska Barnläkarföreningen meddelade till exempel förra året att de "inte uppmanade" sina medlemmar att göra den typen av undersökningar.

Socialstyrelsen har under senaste halvåret gått igenom ett stort antal studier för att få en bild av hur säker medicinsk åldersbedömning är. Slutsatsen som presenteras idag är alltså att en ny typ av magnetkameraundersökning av knäleden är den bästa metoden.

Felmarginalen där är tre procent för pojkar/män och sju procent för flickor/kvinnor. Betydligt lägre än vid andra typer av mätmetoder.

Carl-Erik Flodmark, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, föreslår nu att siffrorna verifieras i en större studie på omkring 1000 svenskar.

– Man vill vända sig till befolkningen, de som är födda och folkbokförda i Sverige, så man kan kolla åldern där. Och sen kollar man ålder på så sätt, och sen tittar man på de här magnetbilderna på knäet och fotleden, som vi tror är bäst att undersöka.

Anna Bärtås, barnläkare och vice ordförande i Svenska Barnläkarföreninge, tycker att metoden med magnetkamera-undersökning av knäleden är lovande.

– En åldersbedömning behöver göras varsamt och med kunskap om osäkerhet och de problem som finns. Men under förutsättning att man gör det så är den här metoden lovande.

Enligt Socialstyrelsen kan Migrationsverkets egen personal hantera den utrustning som krävs för att göra undersökningen, och utrustningen bör finnas på tio platser i landet. Magnetkamerabilderna måste dock bedömas av en läkare.

Det är idag frivilligt att genomgå en medicinsk åldersbedömning. Enligt Justitiedepartementet finns i dagsläget inga planer på att ändra det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".