Regeringens bostadssamtal kärvar

2:43 min

De blocköverskridande samtalen om bostadspolitiken uppges gå mycket trögt. Inget nytt möte är inbokat. Flera inblandade gör nu bedömningen att man står så långt ifrån varandra att det är svårt att nå en uppgörelse som alla sju partier kan stå bakom.

– Jag ser det som rätt osannolikt att vi skulle hamna i ett läge där sju partier kommer överens. Skillnaderna i syn på vad Liberalerna vill och Vänsterpartiet vill är för stor, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Erik Ullenhag.

I februari inleddes de bostadspolitiska samtalen mellan regeringen och oppositionen, med undantag för Sverigedemokraterna. Målet är att enas om åtgärder för att få fart på bostadsbyggandet och att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Men partierna står långt ifrån varandra i en rad frågor, till exempel när det gäller synen på statligt stöd till nybyggande och marknadshyror i nyproducerade lägenheter

Och samtalen har gått i stå, tycker bland andra Centerpartiets Emil Källström.

– Vi har varit tydliga med i vilken riktning vi vill gå, men regeringen har inte visat korten, så det finns ingenting att förhandla om, säger han.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar ger inget tydligt svar på frågan om hur överläggningarna går.

– Regeringen har ju bjudit in till de här samtalen nu, och vi tittar på olika frågor för att komma framåt. Mer än så kan jag nog inte säga i dag, utan det får regeringen uttala sig om, säger hon.

Men flera alliansföreträdare som Ekot har pratat med säger att de är mer pessimistiska nu - än när samtalen inleddes - till att det överhuvudtaget går att nå en uppgörelse.

En svårighet, enligt Moderaternas Ulf Kristersson, är att de borgerliga och Vänsterpartiet drar åt helt olika håll.

– Vårt intresse har inte förändrats på något sätt, utan vi vill göra upp om det är möjligt att göra upp om bra saker. Men man måste vara ärlig och säga att det är innehållet som avgör om en överenskommelse är meningsfull, och då har jag väldigt svårt att se hur Vänsterpartiet skulle kunna vara med och förhandla fram sådana lösningar som allianspartierna tycker vore klok bostadspolitik.

Kristdemokraternas Caroline Szyber börjar tvivla på att regeringens tidsplan om att bli klara i juni kommer att hålla. Hon gör samma bedömning som Ulf Kristersson.

– Vi har olika ideologiska ingångar, och jag tror att olika partier ställer lite olika ultimatum, där subventioner är en sådan låsning, säger Caroline Szyber.

Finansminister Magdalena Andersson - som tillsammans med nyss avgångne bostadsministern Mehmet Kaplan har bjudit in till överläggningarna - tycker dock att samtalen går bra. En rad olika förslag har diskuterats, och bereds nu vidare i regeringskansliet, säger hon.

Och ju fler partier som kan stå bakom en uppgörelse, desto bättre, understryker Magdalena Andersson.

–  Jag hoppas att det finns en konstruktiv vilja, så att vi ska komma fram. Men här är det viktigt att vara tydlig: den här regeringen har redan genomfört den största bostadspolitiska satsningen på över 20 år. Och vi kommer att lägga fram ytterligare förslag, det är vi oerhört bestämda med. Sedan tror jag att det vore ännu bättre om vi kom överens över blockgränsen, men om vi inte gör det så regeringen att gå vidare i alla fall, säger hon.