Anders Behring Breivik får rätt mot norska staten

1:17 min

Terroristen Anders Behring Breivik har idag, överraskande, lyckats få norska staten fälld för brott mot mänskliga rättigheter. Norska staten döms att betala 330 000 norska kronor till Behring Breivik i rättegångskostnader.

Klockan 15 kom domen i det uppmärksammade rättsfallet om hur Utøya-terroristen har det i fängelset. 

Tvärtemot vad de flesta bedömare hade trott så ger Oslo tingsrätt Anders Behring Breivik delvis rätt. Enligt domen har terroristen utsatts för så nedvärderande behandling i fängelset att det innebär brott mot paragraf 3 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter, som förbjuder tortyr och nedvärderande behandling och straff.

Det avgörande var bland annat att Breivik har suttit isolerad så länge, i över fyra och ett halvt år. Enligt tingsrätten har man inte tagit tillräckligt stor hänsyn till Breiviks psykiska hälsotillstånd när man har beslutat om hans restriktioner i fängelset.

De omfattande nakenvisitationerna och nattliga kontrollerna av Breivik anses av rätten inte vara tillräckligt motiverade ur säkerhetsperspektiv.

Under rättegången för en månad sedan, inne i gymnastiksalen i fängelset i Skien, hävdade Breivik att han har fått skador av sin långvariga isolering på högsäkerhetsfängelser. Ledande experter höll inte med terroristen.

Oslo tingsrätt frikänner däremot norska staten från anklagelserna om brott mot Europakonventionens paragraf 8, som handlar om bland annat rätt till korrespondens med människor i omvärlden.

Domen var mycket överraskande, anser människorättsexperten Kjetil M Larsen.

– Jag är så förvånad över slutsatsen att jag måste få lite mer tid att sätta mig in i domen, säger han till Aftenposten.

Även juristen Thomas Horn, en av Norges främsta experter på isolering, är förvånad över utfallet.

– Nej, det var inte riktigt vad jag förväntade mig. Men vi kan i varje fall slå fast att detta mål inte var utan substans som många hävdat innan domen kom, säger han till Aftenposten.

Horn påpekar att domen visar att Norge har ett oberoende rättsväsende.

– Det första som många kommer att tänka är att detta är ett nederlag för staten.

Men han pekar på att även rättsväsendet är en del av staten. Att en domare haft modet att fatta ett kontroversiellt beslut visar en kvalitet i det norska rättsväsendet.

– Detta är mycket modigt av domaren, säger Thomas Horn.

Lisbeth Kristine Røyneland, som förlorade sin dotter på Utøya och leder en nationell stödgrupp för anhöriga, hade inte väntat sig att Anders Behring Breivik skulle få gehör i rätten.

– Jag är lite besviken och väldigt överraskad över domen, säger hon till NRK.

Røyneland anser inte att han har för stränga förhållanden i fängelset.

– De står i förhållande till vad han har gjort. Han dödade 77 människor trots allt.

Att Anders Behring Breivik inte fick rätt på den andra punkten han klagat på är bra, tycker hon.

– Det har varit viktigast för oss i stödgruppen, att han inte får sprida sitt budskap och ha kontakt med andra högerextrema personer.

Hon välkomnar också att Anders Behring Breivik inte ska överklaga domen och hoppas att det ska leda till att det rapporteras mindre om honom i medierna i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista