EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos.
EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos ville i dag inte ens tala om hur många krav som Turkiet uppfyllt. Foto: TT

Trögt att uppfylla kraven i avtal mellan EU och Turkiet

EU-kommissionär duckar: Handlar inte om siffror
0:59 min

Det går trögt, både för EU:s medlemsländer och även Turkiet att uppfylla den gemensamma flyktingplanen som träffades för en månad sedan.
För att till exempel turkar ska få resa till Schengenländerna utan visum, måste Turkiet uppfylla 72 krav som EU ställt på Turkiet.

Men när EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos träffade journalister i Bryssel i dag, ville han inte ens tala om hur många krav som Turkiet ens uppfyllt. 

– Det handlar inte om siffror. Det är hur snabbt framsteg görs. Vi har inte mycket tid, förklarade EU-kommissionären Avramopolous samtidigt som han räknar med att kunna föreslå just den här visumfriheten för turkar, redan inom tre veckor.

På tre veckor ska alltså alla de 72 kraven vara uppfyllda. Det handlar bland annat om hanteringen och mottagandet av flyktingar och migranter som kommer till Turkiet. Men också krav på allmän ordning och säkerhet samt grundläggande fri- och rättigheter i Turkiet.

För ett par veckor sedan talades det om att ungefär hälften av de här 72 kraven som EU ställer på Turkiet, var uppfyllda då.

Men EU-länderna har också långt kvar till att uppfylla sina åtaganden vad gäller att gemensamt ta hand om och fördela 72 000 syrier som finns i Turkiet. Hittills har bara 103 syriska flyktingar flyttats från Turkiet till olika EU-länder, däribland Tyskland, Nederländerna och Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".