Anders Behring Breivik i rättssalen.
Anders Behring Breivik i rättssalen. Foto: Lise Åserud/TT

Expert överraskad av domen som gav Breivik rätt

"Jag är överraskad över slutsatsen"
0:53 min

Anders Behring Breivik har fått rätt mot norska staten, som idag fälldes för brott mot mänskliga rättigheter. Domen har förvånat experter i Norge, bland annat Kjetil M Larsen, professor i rättsvetenskap vid norskt centrum för mänskliga rättigheter vid Oslo universitet.

– Jag är överraskad över slutsatsen i domen. Jag hade förväntat mig att domstolen skulle komma fram till att det inte var en kränkning av våra förpliktelser när det gäller mänskliga rättigheter, säger han.

Kjetil M Larsens intryck från rättsprocessen har varit att behandlingen av Breivik inte har brutit mot konventionen om mänskliga rättigheter.

Enligt honom är det som domstolen har lagt vikt vid bland annat längden på isoleringen och att tillräcklig hänsyn inte har tagits till Breiviks psykiska hälsotillstånd.

Han tycker att det är viktigt att poängtera att Breivik inte blivit utsatt för tortyr, utan omänsklig behandling.

– Breivik är inte utsatt för tortyr, utan för omänsklig behandling, som jag läser domen. Det är en viktig symbolik att få fram för den vidare diskussionen, säger Kjetil M Larsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".