Medborgargardet Soldiers of Odins ledare i Joensuu, Aapo Mielonen och Lari Kuosmanen, intervjuas av Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Sveriges Radio
1 av 3
Medborgargardet Soldiers of Odins ledare i Joensuu, Aapo Mielonen och Lari Kuosmanen, intervjuas av Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Sveriges Radio.
Universitetsforskaren Tiina Sotkasiira och bloggaren Janne Riiheläinen.
2 av 3
Universitetsforskaren Tiina Sotkasiira och bloggaren Janne Riiheläinen var två av initiativtagarna till uppropet "Joensuu fritt från rädsla". Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
Petri Vähä. Foto: Thella Johnson
3 av 3
På kooperationens restauranger i Norra Karelen får medlemmar i medborgargarden ta av sig alla kläder med emblem och symboler om de vill bli insläppta, förklarar informationschefen Petri Vähä. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.

Finland: Stad nobbar medborgargarden

"Vi vet hur det blir när gäng tar lagen i egna händer"
3:05 min

I staden Joensuu har politiker, näringsliv och frivilliga agerat mot medborgargarden som de anser hotar det öppna samhället.

Det är lunchtid på en av restaurangerna runt torget i Joensuu som ägs och drivs av den lokala finländska kooperationen. På deras matställen blir den som bär kläder med medborgargardet Soldiers of Odins symboler inte insläppt.

För dem gäller nu samma regler som för till exempel mc-gäng: Ta av jackorna eller vänd i dörren.

– Vi vill att alla våra gäster ska känna sig trygga och ha trevligt. Och vi arbetar förebyggande med säkerheten, därför ber vi alla med kläder och symboler som kan provocera att ta av dem. Och det gäller även dessa gatupatrullers symboler, säger Petri Vähä, informationschef på Norra Karelens Handelslag.

I Joensuu har Odin-nätverkets närvaro väckt starka reaktioner. Staden blev på 90-talet känd som ett fäste för nynazistiska skinnhuvuden i Finland.

Flera av dem dömdes senare till fängelsestraff för grova brott, eller flyttade av andra skäl. Sedan dess har politiker, myndigheter och frivilliggrupper arbetat aktivt för att Joensuu ska vara en trygg och välkomnande stad, säger ordföranden i stadsfullmäktige Merja Mäkisalo-Ropponen.

– Vi i stadsledningen här var eniga om att vi snabbt behövde ta ställning och visa att vi varken tolererar någon rasism eller att medborgargrupper själva tar på sig polisens ordningsuppgifter, säger Merja Mäkisalo-Ropponen.

Joensuu stad har tillsammans med en rad lokala myndigheter, kyrkan och frivilligorganisationer publicerat ett gemensamt ställningstagande där de förklarar att de värnar demokratin och mötesfriheten men tar avstånd från extremisters patrullerande på gatorna.

Soldiers of Odins gatupatrull i Joensuu var en av de första i det nätverk som nu växer både i och utanför Finland och som säger sig vilja skydda de infödda, i synnerhet kvinnor, mot vad de kallar en hotande invandring.

I Joensuu är de ett tjugotal aktiva med egen klubblokal utanför stan. Flera medlemmar är tidigare dömda för misshandel, däribland de två ledarna Aapo Mielonen och Lari Kuosmanen.

Trots det anser de att den som möter deras grupp på stan kan känna sig säker. Ekot träffar dem för en intervju på ett café i Joensuus köpcentrum.

- Ingen behöver vara rädd för oss. Bara vara i Finland på finländares vis och inte våldta andras barn eller husdjur, säger de.

Gatupatrullens ledare talar under intervjun om att den vita rasen hotas av islamisering och att de är ute på gatorna för att erbjuda skydd mot invandrargäng som förföljer unga finländska tjejer på väg hem från krogen.
Lari Kuosmanen och Aapo Mielonen säger att de tänker fortsätta patrullera i Joensuu trots det stora motstånd de mött.

– Vi gör det som krävs för fosterlandet. Vi kan tåla både spottloskor och knytnävsslag för den sakens skull, om det är priset vi får betala.

I Joensuu har mer än 3 000 människor undertecknat ett upprop med rubriken "Joensuu fritt från rädsla" som de lämnat över till politikerna. Tiina Sotkasiira, forskare på det lokala universitetet, var en av initiativtagarna.

– Vi i den här staden vet redan hur det blir när gäng tar lagen i egna händer. Och få vill se det hända igen, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".