Forsmark kärnkraftverk.
Kärnkraftverket Forsmark, de två andra kärnkraftverken i Sverige är Oskarshamn och Ringhals. Foto: Bertil Ericson / TT

Skyddszoner kring kärnkraftverken måste moderniseras

Dagens zoner inrättades på 80-talet
2:19 min

Kring svenska kärnkraftverk finns zoner, med regler för olika skyddsåtgärder. Men beredskapszonerna är föråldrade, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens analys. 

Jan Johansson på Strålsäkerhetsmyndighetens enhet för beredskap säger att zonerna inrättades efter telefonstationsområden, som numera inte används.

– När zonerna inrättades på 80-talet, så skedde inomhuslarmning med telefon, som ringde automatiskt. Då indelades den inre beredskapszonen, som det heter, med hjälp av dessa telefonstationsområden.

– Det var relevant då. Men sedan avvecklades den typen av larmning, och telefonsystemet moderniserades. Och då är inte det ett bra sätt att indela zoner längre, säger Jan Johansson.

Systemet med beredskapszoner kom till efter kärnkraftverksolyckan i Harrisburg 1979. De som bor och vistas i områdena närmast kring kärnkraftverken får jodtabletter, för att skydda mot sköldkörtelcancer vid en olycka.

Där finns varningssystem och regler för olika skyddsåtgärder. Men de geografiska gränserna för de här zonerna är alltså inaktuella, och otydliga.

Det finns också nya krav om zonerna från EU och internationella kärnkraftsorganet IAEA. Utredningen Jan Johansson leder ska vara klar nästa vår. De nya zonerna behöver bli tydliga för alla, geografiska gränser är ett sätt.

 – Det ska vara lätt att veta om man är i eller utanför zonen. Man kan tänka sig att man istället definierar en zon med hjälp av vägar eller åar eller något annat som är lätt att se i naturen, säger Jan Johansson.

I takt med att civilförsvaret har krympt, har förmågan att utrymma många människor minskat. Den nya beredskapen kan handla om att utrymma färre personer, alltså de som finns allra närmast en olycksplats, och i ett tidigare skede.

För andra kärntekniska anläggningar än kraftverken har länsstyrelserna skyddsområden. Också den beredskapen ses nu över, för exempelvis kärnbränslefabriken i Västerås.

– Det är till exempel Westinghouse i Västerås, det är Studsvik, det är mellanförvaret för utbränt kärnbränsle, CLAB, i Oskarshamn, säger Jan Johansson.

– Det är alla kärntekniska anläggningar, där det kan hända saker inne på anläggningen, som föranleder att man kan behöva fatta beslut om skyddsåtgärder för allmänheten utanför.

I närheten av Forsmark bor Arne Löfgren som sällan tänker på att en olycka skulle kunna hända.

– Man vänjer sig, den försvinner, den här oron. Men tanken dyker upp ibland, som när vi får sådana här nödsändare. Men annars finns inte oron i vardagen, tycker jag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".