Morgan Johansson framför EU-flagga.
Foto: AP

Politisk dragkamp om flyktingfördelning

"Det här är en av Europas viktigaste frågor"
1:34 min

Om två veckor väntas EU-kommissionen presentera sitt slutgiltiga förslag om EU:s framtida flyktingmottagande. Men inför dagens möte med medlemsländernas migrationsministrar i Luxemburg, var det tydligt att en del länder säger nej till förslag som till exempel innebär att det kan bli en EU-myndighet som avgör beslut om asylansökningar istället för medlemsländerna.

– Det blir en sedvanlig dragkamp. Det handlar ju om att försöka skapa en så stor majoritet, eller så stort stöd som möjligt, för sin linje. Sverige driver på för den mest ambitiösa linjen här, nämligen att vi ska ha ett system som fördelar alla flyktingar - också i normalläge, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Den politiska dragkampen står mellan två olika förslag. Det ena handlar ett att göra det tillfälliga systemet som gäller nu, i ett krisläge, permanent. 

Det andra handlar om att gå ett steg längre som innebär att alla flyktingar som kommer till EU ska fördelas mellan EU:s medlemsländer enligt en fördelningsnyckel, oavsett krisläge eller inte.

Däremot är det helt klart att det inte finns tillräckligt stöd för en gemensam asylmyndighet inom EU som, i stället för medlemsländerna, ska avgöra asylärendena.

Ingenting är dock klart än och just nu rasar alltså en politisk batalj om det här bland medlemsländerna, inför EU-kommissionens slutliga förslag som alltså väntas om två veckor. Sveriges migrationsminister Morgan Johansson var kamplysten inför dagens möte.

– Man måste vara beredd att ta konflikter i vissa lägen. Det här är en av Europas viktigaste frågor som vi står inför. Vi då, som ett land som tagit större ansvar än något annat EU-land har gjort i historien, vi har ett ansvar att det här klaras upp. Att det blir en ordning där alla tar sitt ansvar. Det är ett väldigt starkt intresse för oss. Behöver vi kämpa för det, då tänker vi göra det, förklarar migrationsminister Morgan Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".