En person som rullar en joint och Colombias hälsominister Alejandro Gaviria.
Colombias hälsominister Alejandro Gaviria hade gärna sett att den nya FN-deklarationen gjorde cannabis laglig. Foto: Johan Bergendorff/ Sveriges Radio och TT.

Länder lobbar för FN-legal cannabis

Olika uppfattning bland FN-länderna
1:42 min

De drogliberala länder som vill legalisera cannabis fick inte igenom sina krav i den nya FN-deklarationen mot narkotika som antogs på ett möte i New York. Nu siktar man på nästa FN-möte om tre år.

Redan nästa år blir cannabis sannolikt lagligt att köpa och sälja i Kanada, avslöjade landets FN-sändebud. Trots att drogen finns i en FN-konvention över förbjudna substanser som landet skrivit på

Med statligt kontrollerad försäljning liknande tobak och alkohol kan man skydda unga och rycka undan vinster från kriminella hävdar Kanada.

Fast de flesta länder delar inte den åsikten. En legalisering riskerar leda till att fler börjar röka marijuana, vilket har skadliga effekter på hjärnan bland annat.

– Det är ett ihåligt argument. Jag tycker att de svenska erfarenheterna mycket väl visar att det går att bedriva en bra narkotikapolitik som skyddar människor utan att för den skull legalisera i det här fallet cannabis, säger Sveriges folkhälsomister Gabriel Wikström.

Colombia var ett av de latinamerikanska länder som tog initiativ till FN-mötet eftersom kriget mot narkotikan under de senaste decennierna, med stort fokus på militär och polis, kostat tiotusentals liv, men inte minskat missbruket.

Colombias hälsominister Alejandro Gaviria hade gärna sett att den nya FN-deklarationen gjorde cannabis laglig. På sikt kanske också andra droger som kokain.

Kampen fortgår inför nästa FN-möte om tre år tillsammans med likasinnade länder i Latinamerika, Europa och Karibien, säger Colombias hälsomonister.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".