Serber rädda att säga sin mening

2:27 min

På söndag är det parlamentsval i Serbien och sittande premiärminister Aleksandar Vucic parti ser ut att gå mot en övertygande seger. Men många i EU-kandidatlandet Serbien oroas över en demokrati på nedgång och törs inte heller öppet kritisera landets ledning.

– Nej jag vill inte säga mitt efternamn, och absolut inte bli fotograferad, säger biologiläraren Bane, innan dess har han sagt att han inte skulle rösta på premiärminister Aleksandar Vucic om Vucic så var den sista människan på jorden.

Utanför filosofiska fakulteten i Belgrad säger juriststudenten Jasmina Milosadovic att det kan vara direkt riskabelt att kritisera Vucic och hans parti och för att få ett jobb bör du absolut stödja honom.

Journalisten Ljubica Gojgic säger att en atmosfär av rädsla är tillbaka i Serbien där arbetslösheten är runt 20 procent och där inte minst de som arbetar i statens regi kan riskera sina jobb om de kritiserar det styrande partiet.

– Kanske låter det otroligt för någon från Sverige, men det är så det är här, säger hon.

Aleksandar Vucic och hans Serbiens progressiva parti har suttit i regeringsställning sedan valet 2012 och från att tidigare ha varit en hårdför nationalist driver Vucic nu på för att Serbien ska bli EU-medlem. I slutet av förra året öppnades de första kapitlen i förhandlingarna om ett medlemskap.

Vucic har också sagt att han vill bekämpa korruptionen i landet och privatisera statliga företag. I veckan såldes Serbiens största stålverk till en kinesisk jätte.

Tv-nyheterna är fulla av inslag med den handlingskraftige premiärministern vars parti enligt en del opinionsmätningar ser ut att få runt 50 procent av rösterna i valet.

– Jag ska rösta på Vucic, han är den smartaste av dem och en arbetsnarkoman, säger Mira Jeftic som säljer grönsaker på en marknad i Belgrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista