En Volvolastbil.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bättre än väntat för Volvo

"Vi gör ett hyggligt kvartal"
3:03 min

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 5,3 miljarder kronor för första kvartalet 2016. Det är sämre än vinsten på nästan 6 miljarder samma period året före, men ändå bättre än vad analytiker hade räknat med. 

– Vi gör ett hyggligt kvartal. Vi hanterar svängningarna på marknaden bra, säger Volvos vd Martin Lundstedt till Ekot.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 4,9 miljarder kronor, vilket alltså bolaget slår.

– – Det är en bra rapport, säger fordonsanalytikern Hampus Engellau på Handelsbanken.

– Sett ur ett historiskt perspektiv är det så att när Volvo har gjort stora produktionsneddragningar, som man nu gör i Nordamerika, har det ätit upp stora delar av vinsterna, säger Engellau till Ekot.

– Här redovisar man en lönsamhetsförbättring jämfört med föregående år, då man inte gjorde en sådan här produktionsneddragning. Det visar att de här besparingarna, som man har jobbat med länge, har gett resultat.

En av utmaningarna är de stora svängningarna på olika marknader. Volvos orderingång för lastbilar ökar med 23 procent i Europa, men minskar med 54 procent i Nordamerika. 

Volvos kunder beställde totalt 50 046 lastbilar under första kvartalet i år, ner 12 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

– Vi gör ett bra kvartal i att följa efterfrågan, säger Martin Lundstedt.

Den totala omsättningen uppgick till knappt 72 miljarder kronor jämfört med knappt 75 miljarder året innan.

På frågan om hur troligt det är att det blir nyanställningar i Sverige svarar Volvochefen så här:

– Europa går bättre och vi tittar över vad det innebär. Att Europa-marknaden för lastbilar går bra ökar förutsättningarna för det.

För att möta den nedåtgående trenden i Nordamerika minskar Volvo sin bemanning där med 1 200 personer. Det motsvarar runt 8 procent av personalstyrkan, enligt Martin Lundstedt.

Volvos bussar säljer betydligt bättre än i fjol, medan det är fortsatt trögt för anläggningsmaskiner, ner 11 procent på ett år.

I åratal har Volvo fått kritik av ägare för bristande lönsamhet. Nu har man en total rörelsemarginal på 7,5 procent. Det är något sämre än första kvartalet 2015. Enligt Volvo är dock den underliggande rörelsemarginalen stabil, och Martin Lundstedt väljer att lyfta upp det positiva.

– Lastbilsverksamheten stärker sin marginal från 7,3 till 7,8 procent. Det tycker jag är ett styrketecken.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".