Skaka hand eller inte?

12 min

Yasri Khan, generalsekreterare för Svenska muslimer för fred och rättvisa, möttes av hård kritik efter det framkommit att han vägrar skaka hand med kvinnor. Miljöpartiets jämställdshetspolitiska talesperson Janine Alm Ericson menar att handskakningen bygger på de mänskliga rättigheterna, och att det är en fråga om diskriminering att inte hälsa på kvinnor eller män.

– När kvinnor uppfattar det som bristande respekt att inte hälsa, då har vi ett problem. Sen finns det många olika sätt att hälsa och där finns det inget som är varken bättre eller sämre än det andra, utan det handlar om att det upplevs som kränkande, säger Janine Alm Ericson.

Sara Delshad är journalist och grundare av Muslimska Feminister och tycker det är fel att Yasri Khan fick lämna Miljöpartiets partistyrelse.

– Varför lägger vi så stort värde i att en hälsningsfras bör se ut på ett visst sätt? Vi lever i en föränderlig och globaliserad värld och måste utgå från att människor har olika typer av övertygelser, säger Sara Delshad.

– Jag har träffat Yasri Khan och det var inga problem med att hälsa på varandra, jag kände mig absolut inte kränkt.

Språkröret Gustaf Fridolin konstaterade igår att man inte kan sitta i partistyrelsen om man vägrar skaka hand med både kvinnor och män, eftersom det inte rimmar med partiets syn på likabehandling och jämställdhet. Janine Alm Ercison håller med.

– Vi tycker att det är oerhört viktigt att ha en mångfald, också bland de som representerar vårt parti. Men det handlar om att man inte ska diskriminera och när man gör en åtskillnad mellan kvinnor och män i hälsningssituationen så blir det en diskriminering, säger hon.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista