Kravallutrustade poliser med sköldar möter demonstranter.
Polis hindrar de två demonstrationerna att mötas. Foto: Boris Grdanoski/TT

Inställd EU-medling i Makedoniens politiska kris

Samtal skulle ha hållits i dag
1:51 min

I Makedonien tilltar den politiska krisen. I går sa EU att man ställer in planerade medlingssamtal mellan landets regering och opposition som skulle ha hållits i dag.

EU-källor uppger också att man hotar med sanktioner mot ledande politiker som anklagas för korruption och maktmissbruk.

I huvudstaden Skopje demonstrerade i går kväll återigen tiotusentals människor. Visselpipor och biltutor hördes utanför den upplysta gräddvita parlamentsbyggnaden men till skillnad från tidigare gick allting lugnt till. Rader av poliser skilde de protesterande från en annan demonstration där människor uttryckte sitt stöd för landets ledning.

Protesterna började redan förra våren efter avslöjanden om hur den tidigare premiärministern Nikola Gruevski ska ha organiserat olaglig avlyssning av över 20 000 personer - däribland journalister, oppositionella men också egna ministrar.

I förra veckan beslutade landets president Gjorge Ivanov oväntat att benåda 56 högt uppsatta politiker och tjänstemän som i samband med skandalen åtalats för bland annat korruption och maktmissbruk.

Sedan förra året har EU försökt medla i den politiska konflikten. I dag skulle nya samtal ha hållits men i går meddelade man från Bryssel att EU i alla fall tillfälligt lägger ner medlingsförsöken.

"Vi finns tillgängliga nu och i framtiden men ansvaret för att säkra en demokratisk process vilar på parterna själva", sa en talesperson för EU-kommissionen.

Källor uppgav i går för nyhetsbyrån Reuters att EU också överväger sanktioner mot de personer som man menar försöker hindra den demokratiska processen.

Landets opposition kräver att det nyval som är utlyst till den 5 juni ska skjutas på framtiden och att president Ivanov ska ta tillbaka benådningarna, men i går meddelade presidenten att juridiska experter kommit fram till att det inte är möjligt.

Makedonien är formellt kandidatland till både EU och Nato men det senaste årets händelser har fört landet längre bort från det målet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".