Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Jessica Gow/ TT

Kd: Slopa effektskatten på kärnkraft

"Effektskatten gör att kärnkraften helt försvinner"
2:30 min

Ska kärnkraften finnas kvar måste effektskatten slopas. Det är Kristdemokraternas besked i den omdiskuterade frågan. I sin vårbudgetmotion kommer Kristdemokraterna att föreslå att effektskatten fasas ut under fyra år.

– Vi gör det för att säkra jobben och tillväxten, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

– Vi vet att om bara några veckor måste kärnkraftsproducenterna ta beslut. Finns det inget besked då om att effektskatten ska försvinna, försvinner all kärnkraft i Sverige år 2020.

Fram tills nu har i velat sänka effektskatten, varför har ni ändrat er?

– Vi måste titta på förutsättningarna för kärnkraften. Nu ser situationen ut så på marknaden att effektskatten får effekten att kärnkraften helt försvinner.

Effektskatten har funnits sedan år 2000 och bygger på vilken effekt en reaktor har. Den har höjts i olika omgångar, tidigare bland annat för att höga elpriser ökade kärnkraftsägarnas intäkter.  I den senaste höjningen förklarade regeringen det bland annat med att det ger mer pengar till staten.

Det är Vattenfall som tidigare har sagt att det måste komma ett beslut om effektskatten väldigt snart eftersom kärnkraftsproducenterna har stora investeringar framför sig för att klara nya säkerhetsregler som träder i kraft 2020. Det samtidigt som elpriserna är väldigt låga.

Energiminister Ibrahim Baylan har tidigare sagt att det kommer att komma ett beslut om vad som händer med den här skatten i maj - men Ebba Busch Thor tycker att regeringen är alldeles för senfärdig och hon tycker att man kan fråga sig vad som egentligen är syftet med energikommissionen där alla partier är representerade:

- Om energikommissionen inte klarar av en fråga som handlar om framtiden för hundratusentals jobb i Sverige och 40 procent av svensk elförsörjning då kan man kraftigt ifrågasätta vad man ska med en energikommission till.

Hittills är det bara Liberalerna som också vill ta bort effektskatten. Men en av stötestenarna i diskussionen om den är hur det ska finansieras eftersom den drar in omkring 5 miljarder årligen till statskassan. Kristdemokraterna föreslår i sin vårbudget som presenteras nästa vecka, en nedtrappning av skatten på fyra år. Och det blir hushållen och företagen som får betala:

– Bland annat genom en något högre elskatt på hushållen och företagen i Sverige.

Så hushållen och företagen ska betala kärnkraftsföretagens investeringar?

– Om vi inte tar bort effektskatten försvinner hela effektskatten och då finns det heller inget att beskatta.

Regeringen höjde effektskatten förra året och ett argument för det har varit att kärnkraften ska bära sina egna kostnader, men Ebba Busch Thor ser inte en slopad effektskatt som ett sätt att i praktiken subventionera kärnkraften:

– Tvärtom, det tas bort en skatt som belastar kärnkraften tungt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".