Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot tröga bostadsförhandlingar

Publicerat lördag 23 april 2016 kl 06.22
"Skulle kunna stoppa bostadsbyggandet"
(2:09 min)
Byggkran på ett bostadsbygge. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Byggare kan inte leva med att bostadspolitiken byts när regeringen byts, enligt Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier. Foto: Tomas Oneborg/TT.

Det kommer kritik mot politikerna från branschorganisationen Sveriges Byggindustrier, efter Ekots rapportering om mycket tröga bostadsförhandlingar.

– Det är mycket allvarligt. I januari gick man ut från regeringen och sa att man skulle ha de här blocköverskridande bostadssamtalen som vi efterfrågat. De får inte gå i stå, så får det inte vara när vi måste bygga 700 000 bostäder, säger Ola Månsson, vd på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier.

Ola Månsson säger bland annat att det inte fungerar att politiker innan förhandlingarna börjat säger vad man inte är beredd att diskutera, exempelvis har ju både marknadshyror och ränteavdrag varit föremål för sådana utspel. En utebliven överenskommelse skulle kunna stoppa upp bostadsproduktionen och planeringen, enligt Månsson.

Ekot rapporterade ju i veckan om att de borgerliga partierna anser att förhandlingarna om bostadspolitiken går synnerligen trögt, och att inga nya möten är inbokade. Å andra sidan ansåg ju finansminister Magdalena Andersson att förhandlingarna gick bra.

Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, är inne på att måste till en bred överenskommelse över blockgränserna:

– Eftersom det gått i stå nu, så ska man nog fundera på varför det blev så, och hur går vi vidare. Jag tycker det vore en riktig förlust för regeringen om det inte blev blocköverskridande. Vi byggare kan inte leva med att vi byter bostadspolitik så fort vi byter regering, eftersom vi har en ledtid på fyra till åtta år för att bygga en bostad, så måste det här gå över mandatperioder.

Boverket har ju uppskattat att det behövs 700 000 nya bostäder till år 2025. Förra året, 2015, började det byggas nästan 50 000 bostäder enligt siffror från SCB, prognosen för i år är lite högre. Och då handlar det om ovanligt höga nivåer.

Ska det ens finnas möjligheter att nå Boverkets mål, kan man inte fastna i partipolitik, menar Ola Månsson. Han poängterar att det finns nog med svårigheter ändå, exempelvis att både byggbolag och kommuner delvis konkurrerar om samma arbetskraft.

– Vi har ju problem med kompetensförsörjningen hos oss entreprenörer, vi behöver anställa 40 000 personer om vi ska bygga 700 000 bostäder, och det är samma skolor som utbildar dem som utbildar för kommuner och konsulter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".