Tysklands förbundskansler Angela Merkel och högt uppsatta EU-ledare Turkiet efter den omstridda överenskommelsen om att EU ska skicka tillbaka tiotusentals migranter och flyktingar till Turkiet Foto: TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och högt uppsatta EU-ledare Turkiet efter den omstridda överenskommelsen om att EU ska skicka tillbaka tiotusentals migranter och flyktingar till Turkiet Foto: TT

Spänt inför Merkels flyktingsamtal i Turkiet

"Det är ett symboliskt viktigt besök"
1:58 min

Angela Merkel och andra EU-ledare reser i dag till Turkiet för samtal om flyktingöverenskommelsen med landet.

– Det är ett symboliskt viktigt besök. Angela Merkel ska bland annat besöka ett flyktingläger men framförallt försöker hon att saluföra den hård kritiserade överenskommelsen mellan EU och Turkiet om flyktingar, säger Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson.

Med på resan till Turkiet finns förutom den tyska förbundskanslern Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans.

EU-ledarna ska bland annat besöka ett flyktingläger vid den syriska gränsen. Senare under dagen väntar överläggningar med den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu.

Läget är spänt inför samtalen. Nyligen hotade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med att riva upp flyktingöverenskommelsen om inte EU höll sin del av avtalet, som bland annat innebär visumfrihet för turkiska medborgare i EU.

EU har också fått hård kritik från FN:s flyktingorgan UNHCR, som anklagar unionen för att bryta mot internationell rätt genom överenskommelsen. Även Amnesty har uttryckt kritik, och uppmanar nu EU-delegationen att inte blunda för de övergrepp som flyktingar utsätts för i Turkiet.

– Senast idag sade människorättsorganisationen Human Watch Rights att EU bör se över flyktingöverenskommelsen med Turkiet. Enligt organisationen ska Merkel istället för ett organiserat besök på flyktingläger inne i Turkiet, fokusera på situationen för tiotusentals syriska flyktingar som är fast inne i Syrien vid gränsen till Turkiet. Det har kommit kritik att turkiska gränsvakter skulle ha skjutit mot folk som försökt att fly till Turkiet, något som Turkiet har avfärdat, säger Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson.

Merkel besöker Turkiet samtidigt som länderna är involverade i ett satirbråk efter att en tysk komiker gjort satir om Turkiets president Erdogan.

– Det är ett känsligt ämne. Det finns press på Merkel att prata om yttrandefrihet i Turkiet. Det är en balansgång för Merkel för att det är många som är åtalade i Turkiet för att ha förolämpat presidenten, säger Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson.

Flyktingöverenskommelsen med Turkiet

I korthet innebär avtalet mellan EU och Turkiet att alla migranter som kommer till Grekland från Turkiet ska tvingas tillbaka till Turkiet om de inte har giltiga resehandlingar.

I utbyte förbinder sig EU att ta emot motsvarande antal människor från de turkiska flyktinglägren.

Turkiska medborgare föreslås också få resa in i EU utan visum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".