Sydsudans rebelsoldater i Juda Foto: Jason Patinkin/TT
Sydsudans rebelsoldater i Juda Foto: Jason Patinkin/TT

Freden hänger på en skör tråd I Sydsudan

Misstänksamhet råder mellan parterna
1:30 min

Rebelledaren och numera också vicepresidenten Riek Machar missar tidsfristen för att komma tillbaka till huvudstaden Juba, som han skulle i enlighet med ett fredsavtal.

 

Det här visar på den misstänksamhet och det misstroende som råder mellan parterna.

Journalister, diplomater och regeringsföreträdare hade redan i måndags förberett sig på att ta emot Riek Machar i Sydsudans huvudstad Juba.

Men så kom beskedet att han landar dagen efter, den röda mattan rullades in och en låda med vita duvor som skulle släppas ut i en fredsgest, lyftes bort. Sedan sas det att han skulle komma på onsdagen. Sedan lördagen. Fortfarande har inte rebelledaren och vicepresidenten dykt upp i Juba.

Samtidigt som journalisternas tålamod börjar ta slut så växer oron bland diplomater på plats att det här kan försätta hela fredsplanen i fara. Orsaken till förseningarna är att parterna, regeringen med president Salva Kiir och rebellsidan inte kan komma överens om hur stor vaktstyrka och vilka vapen Machar ska få ta med sig till Juba.

Mer specifikt vill Machar ta med sig 20 kulsprutor och 20 raketgevär, men regeringen har bara gått med på sju av varje vapentyp. Diplomatkällor säger till AFP att det här helt otroligt att frågan något dussin vapen ska spela någon roll för att få ett slut på ett inbördeskrig som kostat tiotusentals liv och lett till att över 2 miljoner fått fly sina hem.

Det var i mitten av december 2013 som striderna bröt ut som snabbt blev en etnisk konflikt mellan landets två stora grupper, nuer och dinka. Bägge parter har gjort sig skyldiga till grova krigsbrott och många frågar sig om det går att få en varaktig fred i landet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".