Turkiska riksförbundet ifrågasätts nu av ansvariga myndigheter. Foto: Leo Sellén/TT
Turkiska riksförbundet ifrågasätts nu av ansvariga myndigheter. Foto: Leo Sellén/TT

Ultranationalism i Turkiska riksförbundet

"Vi måste ta avstånd från en representant till"
2:33 min

Trots att Turkiska Riksförbundet ska vara helt opolitiskt finns kopplingar mellan höga representanter inom förbundet och det turkiska ultranationalistiska partiet MHP och Grå vargarna.

– Nu måste vi rentvå förbundet, för vi står inte alls för den typen av åsikter, säger förbundssekreterare Yasin Ipek.

Turkiska riksförbundet har varit under hård kritik de senaste veckorna efter att dåvarande vice ordförande kallat armenier för "hundar som ska dö" under en manifestation i början av april.

Förbundet har tagit starkt avstånd från uttalandet, och vice ordföranden har avgått.

Nu har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor också startat en utredning för att se om förbundets statliga bidrag ska dras tillbaka.

Turkiska riksförbundet har fått över en halv miljon kronor per år i stöd.

Förbundet anklagas bland annat för att sprida ultranationalistiska åsikter från MHP och Grå vargarna, men det förnekas av förbundssekreterare Yasin Ipek.

Men Ekots genomgång visar något annat.

Bland annat hittar vi en hyllningstext till ultranationalistiska Grå vargarnas nu döda grundare som publicerades på Turkiska riksförbundets egen hemsida i början av april i år.

– Ja, jag ser ju det här nu. Det är mycket problematiskt. Jag ska ta över ansvaret för hemsidan och se över vad som delas, säger Yasin Ipek.

Texten har tagits bort och Yasin Ipek säger att han ska utreda varför den överhuvudtaget publicerades.

Han säger också att de som representerar förbundet inte alls står för sådana åsikter.

Så vi tittar på en annan artikel skriven av en person ur Turkiska riksförbundets ledning och som publicerades på en turkisk sajt inför valet 2014.

– Här ser jag att det står "vi måste gå och rösta i valet" och så ser jag att han skriver att han är medlem i MHP. Så jag måste snacka med vår styrelse och ta avstånd från honom också, säger Yasin Ipek.

Du kände inte till det här?

– Nej, det gjorde jag inte.

Artikelförfattaren vill inte ställa upp på en intervju men han säger att det är hans egna åsikter och inte Turkiska riksförbundets.

Yasin Ipek tycker ändå att det är ett problem, och han säger att man nu ska arbeta hårdare med att visa att Turkiska riksförbundet är en opolitisk organisation som står för demokratiska värderingar.

– Vi har börjat jobba med det här och vi ska visa att vi gör det i verkligheten och inte bara på pappret, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".