Sasha Liberman på fekaliebanken Openbiome visar piller som kan fyllas med avföring från donatorer. Dessa ska nu testas för att se om en ny tarmflora kan minska fetma.
Sasha Liberman på fekaliebanken Openbiome visar piller som kan fyllas med avföring från donatorer. Dessa ska nu testas för att se om en ny tarmflora kan minska fetma. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio

Avföring testas mot fetma i USA

"De flesta fnissar lite först, men sen tycker de att det är beundransvärt"
2:15 min

Att ge avföring från friska personer till sjuka via slang eller piller för att återställa tarmfloran har visat sig vara en mycket effektiv behandling vid svåra sjukhusdiarréer. Nu testas så kallad fekal transplantation mot fetma.

– De flesta som hör att jag donerar min avföring dagligen fnissar lite först, men sen tycker det är beundransvärt när de får höra att det räddar livet på folk, säger en anonym donator.

Han får 320 kronor varje gång han lämnar exkrementer i en plastburk till Openbiome i Boston. Det är en ideell avföringsbank som funnits i tre år och som skickar frusna flaskor och piller med avföring till över 600 sjukhus i alla USAs delstater för behandling och forskning.

En del paket går också till andra länder. Banken expanderar snabbt, en konkurrent har öppnat i Kalifornien och i Holland finns ytterligare en.

Det är de hundratals olika bakteriesorter som finns i en frisk tarm som man vill åt för att ge till patienter som verkar ha en onormal tarmflora. Förhoppningen är att kunna bota en lång rad tarmsjukdomar, men möjligen också cancer, diabetes, MS, Parkinson, allergi, astma, depression och fetma.

Tre mindre forskningsstudier drar nu igång i USA där personer med svår fetma ska få fekala transplantationer under några månader. På möss har det visat sig kunnat ge viktnedgång när man överför tarmflora från smala till en tjocka. Vissa bakterier verkar mer effektiva än andra att ta upp näring från maten.

– Nu vill vi se om samma sak stämmer för människor, säger forskningsledaren doktor Jessica Allegretti på Brigham and Womens hospital i Boston. De här studierna är viktiga för att vi ska kunna förstå hur tarmfloran påverkar fetma.

Den enda sjukdom där det ännu finns säkra vetenskapliga bevis för att fekala transplantationer verkligen hjälper är mot tarminfektioner av sjukhusbakterien Clostridium difficile.

Tiotusentals patienter dör årligen i USA av de här svåra diarréerna när antibiotika inte biter. Med fekalietransplantation botas runt 90 procent.

– Jag låg för döden när jag fick avföring av en släkting. Tre dagar senare var jag frisk, berättar Heather Brighton.

I ett längre reportage i Studio Ett i eftermiddag kan ni höra mer om hur avföring används som medicinsk behandlingsmetod.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".