En demonstrant håller upp en affisch med foton på en del av de 43 försvunna lärarstudenterna. Foto: Eduardo Verdugo/TT.
Foto: Eduardo Verdugo/TT.

Hård kritik mot Mexikos regering i utredning om försvunna studenter

Utredarna: Regeringen har ignorerat viktiga bevis
1:47 min

En oberoende expertgrupp kritiserar Mexikos regering för att ha saboterat utredningen kring vad som hänt de 43 försvunna lärarstudenterna.

Studenterna försvann spårlöst i september 2014 och den officiella versionen av händelseförloppet avvisas av både deras anhöriga och av utländska utredare.

Expertgruppens slutrapport innehåller svidande kritik mot den mexikanska staten.

Ända sedan de 43 lärarstudenterna försvann i den mexikanska delstaten Guerrero har det rått oklarheter om vad som egentligen hänt dem.

Det man vet är att studenterna höll en protest i staden Iguala den 26 september 2014, och då fördes bort av polis.

Åklagare som utrett fallet hävdar att studenterna sedan lämnades över till en lokal knarkkartell som sköt de unga männen, brände deras kroppar på en soptipp och slängde kvarlevorna i en flod.

Men snart uppstod en rad frågetecken. Inga DNA-spår av studenterna kunde hittas på soptippen. Erkännandena från polis och andra gripna innehöll motsägelser.

Lärarstudenternas anhöriga vägrade acceptera den officiella versionen, och krävde en oberoende utredning av interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter.

Experterna inledde sitt arbete för ett år sen, och kom i höstas med sin första rapport, som indikerade att den officiella versionen inte stämmer. Utredarna signalerade att både militären och olika federala institutioner kan vara inblandade i studenternas försvinnande, men de fick ingen tillåtelse att förhöra dom ansvariga militärerna. 

Mexiko hotade att slänga ut de oberoende experterna, som svarade med att kritisera regeringen och åklagarmyndigheten alltmer öppet. Till slut meddelade regeringen att utredarna måste lämna Mexiko den 30 april i år, och de släppte därför sin slutliga rapport igår.

Den innehåller svidande kritik mot regeringen. Experterna menar att regeringen obstruerat deras utredning, ignorerat viktiga bevis och underlåtit att förhöra både statliga funktionärer och militären trots att det finns många indikationer på att de är direkt inblandade i studenternas försvinnande.  

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".