Regeringsparti vann stort i val i Serbien

2:05 min

I parlamentsvalet som hölls i Serbien i går vann som väntat det sittande regeringspartiet stort med omkring 50 procent av rösterna.

Regeringen under ledning av Aleksandar Vucic strävar bland annat efter serbiskt EU-medlemskap. Samtidigt går två ultranationalistiska partier som båda hellre ser närmare samarbete med Ryssland starkt framåt.

– Resultatet visar ett starkt stöd för demokrati, reformer och för EU-integration, sa sittande premiärminister Aleksandar Vucic när han höll sitt segertal på det progressiva partiets högkvarter sent i går kväll.

Enligt preliminära resultat nu på morgonen ser hans parti ut att få närmare 50 procent av rösterna med den tidigare koalitionspartnern i det Socialistiska partiet på andra plats med drygt elva procent.

På tredje plats med omkring åtta procent av rösterna kommer Serbiens radikala parti, lett av ultranationalisten Vojislav Seselj som nyligen friades av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag där han stått åtalad för bland annat brott mot mänskligheten under kriget på 90-talet.

Seseljs parti har inte suttit i parlamentet på flera år och framgången visar att det också finns en stor andel serber som inte stöder den sittande regeringens EU-vänliga politik.

Seselj förespråkar istället ett närmande till Ryssland. Ett annat EU-kritiskt och Rysslandsvänligt parti, koalitionen mellan Serbiens demokratiska parti och partiet Dveri, pendlar enligt de preliminära resultaten på gränsen till att ta sig in i parlamentet.  

Premiärminister Aleksandar Vucic har sedan slutet av 2000-talet genomgått en drastisk förändring från hårdför nationalist till västvänlig politiker, genom sin mjukare inställning i den i Serbien så känsliga Kosovofrågan har han nu också fått börja förhandla om EU-medlemskap.

I går kväll gratulerade EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn segraren och skrev på twitter att han ser fram emot att samarbeta.

Samtidigt kom i går kväll skarp kritik från oppositionen i det Demokratiska partiet som anklagar sittande regering för smutskastning av oppositionen och till och med röstköp.

– Villkoren för oppositionen har aldrig varit så dåliga som nu, sa i förra veckan oppositionspolitikern Predrag Patic till Ekot.

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista