Inför demonstrationen.
1 av 3
Inför demonstrationen. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Polisen på plats.
2 av 3
Polisen på plats. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Demonstranter på Tahrirtorget 2014.
3 av 3
Foto: Amr Nabil/TT.

Regimkritiska demonstrationer planeras i Kairo

"Finns de som befarar ett blodbad"
2:41 min

I eftermiddag planeras regimkritiska demonstrationer i Kairo. Eftersom det råder demonstrationsförbud i Egypten är det inga organisationer som står bakom, utan en Facebook-kallelse under rubriken "Egypten är inte till salu". 

Den formella anledningen till protesterna är att president Abdul Fattah el-Sisi har givit två öar i Röda Havet till Saudiarabien.

– Men detta är egentligen en förevändning för att uttrycka missnöje med allt från mänskliga rättigheter till ekonomin, rapporterar Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén. Så igår gick president Sisi ut med en varning till ”alla som vill störta Egypten i kaos” och uppmanade medborgarna att försvara landet.

På Tahrirtorget finns just nu en stark polisnärvaro med kravallpolis, säkerhetsstyrkor, lastbilar och kravallstaket. Gatan där Egyptiska Journalistförbundet ligger har spärrats av helt och hållet.

Det var där den största demonstrationen på två år hölls förra helgen, och det finns rapporter om att regimen inte på några villkor kommer att tillåta att detta upprepas.

Men det är oklart hur många som ska våga att riskera livet.

– Det finns de som fruktar för ett blodbad i eftermiddag, även om det troliga är att man kommer försöka skingra demonstranterna med tårgas på ett tidigt stadium, säger Cecilia Uddén. Men rädslan är stor.

Ett 90-tal aktivister har gripits de senaste dagarna.

– En känd människorättsaktivist, Ahmed Abdallah, greps i morse klockan fyra före gryningen i sitt hem. Aktivister jag pratat med säger: Jag längtar tillbaka till den tid för drygt ett år sedan, när jag bara var deprimerad över läget i Egypten. För nu är jag livrädd.

Många i Egypten är även upprörda över att reaktionerna inte är starkare i Europa – trots att även en italiensk forskarstudent, Giulio Regeni, misstänks vara utsatt för egyptisk polisbrutalitet. Han torterades och mördades.

Egyptens inrikesministerium ska nu stämma nyhetsbyrån Reuters för att den publicerade ett anonymt vittnesmål kring hur detta mord på den italienska forskarstudenten gick till.

Mer om Egypten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".