Entrén till anstalten i Österåker.
1 av 3
Österåkersanstalten utanför Stockholm är en av de anstalter som ingått i Kriminalvårdens projekt för att öka antalet utredningar om adhd. Foto: Henrika Åkerman/Sveriges Radio
Anna Simonsson, projektledare hos Kriminalvården.
2 av 3
Nu föreslås att metoden med screening och utredning av adhd ska införas i hela Kriminalvården, säger projektledaren Anna Simonsson. Foto: Henrika Åkerman/Sveriges Radio
Ekots Henrika Åkerman intervjuar intagna på Österåkeranstalten som nyligen fått diagnosen adhd i Kriminalvårdens projekt.
3 av 3
Vår reporter intervjuar intagna på Österåkeranstalten som nyligen fått diagnosen adhd i Kriminalvårdens projekt. Foto: Sveriges Radio

Förslag om fler utredningar av adhd i Kriminalvården

"Har tredubblat utredningarna i Kriminalvården"
2:36 min

I två projekt har Kriminalvården ökat antalet utredningar av adhd bland dem som dömts till fängelse. Nu föreslås bättre möjligheter till screening och utredning av adhd i hela Kriminalvården.

– Tillsammans har de här projekten tredubblat utredningarna hos oss i Kriminalvården, säger projektledaren Anna Simonsson. Samtidigt har de ju bara genomförts i två regioner, så vi har ett förslag på att göra det till en nationell utredningsrutin. Det ska tas beslut under våren. I så fall så kommer det införas som en gemensam rutin i hela landet.

I projekten har intagna på ett antal häkten och anstalter först erbjudits en screening. Om screeningen var positiv kunde de göra en fortsatt neuropsykiatrisk utredning av specialiserade team på anstalten.

Under 2015 genomfördes 197 utredningar i projekten, jämfört med 107 i Kriminalvårdens ordinarie verksamhet.

Tidigare har Kriminalvården fått kritik både för att ha utrett för få personer och för att det varit skiftande kvalité på de utredningar man gjort. Bedömningar utifrån den forskning som finns är att det kan vara så många som en fjärdedel av de intagna i svensk kriminalvård som har adhd. Forskningen visar också att adhd kan vara en riskfaktor för kriminalitet.

Projektledare Anna Simonsson tycker att arbetsmetoden nu bör införas i hela landet:

– Dels är det ju att fler klienter med adhd kan få hjälp, att vi fångar upp fler om vi kan sprida det även till andra regioner, dels är det också utifrån att vi vet att arbetsmetoden kan ha en effekt på att minska återfall i brott så kan den också ha en effekt när det gäller det, säger hon.

Så här säger en av de intagna som nyligen fått en diagnos genom projektet:

– För mig så var det ju självklart att jag ville göra screeningen. Jag visste ju någonstans att jag förmodligen skulle behöva göra hela utredningen.

Varför ville du det?

– Kanske för att få det på papper, för att det ska bli enklare att få lite förståelse och få lite hjälp.

Han är dömd till ett flerårigt fängelsestraff för försök till grovt rån. Sedan han var 21 år har han suttit i fängelse flera gånger för grovt narkotikabrott och han har också haft missbruksproblem. Jag frågar vad han tror att det kommer betyda att han nu fått en diagnos och kan få hjälp.

– Det här ihop med den andra behandlingen som jag går igenom nu kan vara en av faktorerna till att jag gör annorlunda den här gången.

Hur menar du med annorlunda?

– Att jag inte går ut och fortsätter den kriminella banan. Har lite mer konsekvenstänkande och försöker stanna upp lite och tänka lite före.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".