Protesterna har pågått länge mot det omstridda bygget.
Protesterna har pågått länge mot det omstridda bygget. Foto: Sveriges Radio

Nobelbygget nära klartecken

"Jag kommer att gråta blod"
2:18 min

I kväll väntas politikerna i Stockholms stadshus ge klartecken till ett nytt Nobelhus. Ett miljardbygge som kräver att gamla hamnbyggnader offras. Men protesterna fortsätter in i det sista. Kulturhistorikern Edward Blom hoppas att projektet stoppas.

– Jag hoppas att man tar sitt förnuft till fånga och inte riva utan att man är för ett bevarande. Men om inte annat, jag kommer att gråta blod. Jag kommer att vara ledsen resten av livet om det rivs, säger Edward Blom. 

Idén om ett stort Nobelhus i Stockholm är över hundra gammal. Nu är ett ett Nobel center på väg att förverkligas. Kostnaden beräknas till 1,2 miljarder kronor och det mesta ska privata intressen stå för.

Ikväll avgör Stockholmspolitikerna om de tycker att det är värt att offra den gamla hamnmiljön för det nya Nobelcentret. 2020 kan byggnaden stå klar.

Motståndarna säger att centret blir för stort, att det inte passar in i den känsliga miljö där det ska byggas och att det är fel att offra riva byggnader från 1800-talet.

Susanne Lindh är vd på Nobelhuset, det företag som planerar att bygga Nobelcentret. Hon säger att en gammal dröm är på väg att gå i uppfyllelse.

– Det har varit en dröm länge för alla som har jobbat med Nobelpriset under åren. Det har också funnits flera alternativ under de senaste hundra åren. Det är ju för att få möjlighet att berätta om Nobelpriset och Nobelpristagarna och allt som de har åstadkommit på många olika sätt, säger Susanne Lindh.

Förutom ett Nobelmuseum ska huset vara platsen för utställningar, vetenskapliga program och omfattande skolverksamhet. Där ska det också finnas butik, restaurang och café. Och Susanne Lindh säger att platsen är väl vald.

– För oss är det självklart att ligga nära andra besöksmål, Moderna museet, Slottet, Nationalmuseum. Vi tror att det kommer många turister hit, många stockholmare också.

Men det här är en unik historisk maritim miljö. Är det inte väldigt viktigt att bevara den?

– Ja den är historisk men den används ju inte längre i dag för någon omfattande verksamhet egentligen. 

Men kulturhistorikern Edward Blom talar om att det är viktigt bevara ett historiskt arv.

– Precis som man inte tar bort järnåldersgravar eftersom man vill förstå hur det såg ut historiskt så måste vi kunna förstå och tänka och minnas den här tiden och ha detta som en levande kulturhistoria.

Edward Blom sätter hoppet till högre makter.

– Ja, jag försöker på alla sätt. Jag är kristen så jag ber aktivt, man får ta till alla metoder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".