Asylsökande i Vestleiern, ankomstcentret för flyktningar i Kirkenes.
Asylsökande i Vestleiern, ankomstcentret för flyktningar i Kirkenes. Foto: Poppe, Cornelius/TT

"Bonus" till hemvändande i Norge

Migrationsmyndigheten: De kan återvända med värdighet
2:20 min

Norge inledde igår en kampanj för att få fler asylsökande att återvända till sina hemländer.

Ett "bonussystem" ska locka fler asylsökande att frivilligt lämna Norge, hoppas regeringen.

Asylsökande som inte får uppehållstillstånd kan i Norge, precis som i Sverige, under vissa förutsättningar få ett ekonomiskt bidrag för att kunna bygga upp livet igen i det gamla hemlandet. I Norge kallas bidraget assisterad retur.

Det normala maxbeloppet är 20 000 norska kronor, men nu under sex veckor ska upp till 500 asylsökande kunna få 10 000 kronor extra, alltså totalt uppemot 30 000.

– Vi hoppas att många som inte har skäl för skydd i Norge ska ansöka om assisterad retur. Då kan de återvända med värdighet. De får med sig lite pengar för att starta upp på nytt i hemlandet, säger Christine Wilberg, avdelningsdirektör på norska migrationsmyndigheten UDI, till Ekot.

Norge har ett uttalat mål om att minst 1 600 asylsökande i år ska få den här formen av bidrag för att återvända till sina hemländer, vilket är en ökning jämfört med i fjol.

I Sverige kallas det här bidraget återetableringsstöd, med ett maxbelopp på 30 000 kronor. Under kampanjperioden fram till början av juni kommer Norge alltså ligga i nivå med Sverige.

Men det här kan ändå löna sig för Norge, enligt Christine Wilberg.

– Det kommer ju bli rimligare för Norge eftersom det kostar mycket att ha folk boende på asylmottagningar. Då vill vi också ge en större summa till de som ska återetablera sig i hemlandet.

Den tillfälliga extrasatsningen ska ses mot bakgrund av att norska regeringen i början av april föreslog en rad skärpningar i asyllagstiftningen.

2015 kom rekordmånga asylsökande till Norge, drygt 31 000 personer. De första tre månaderna i år kom det däremot rekordfå asylsökande till vårt västra grannland, mycket beroende på gränskontroller i Sverige.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".