Sjöbefäl på Strömkajen i Stockholm.
Sjöbefälen Helena Jakbo och Kjell Andersson står strejkvakter på Strömkajen i Stockholm. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Allt fler påverkas av skärgårdsstrejken

"Vi befarar att det kan dröja länge"
1:33 min

I avtalsrörelsen utökas nu strejken i skärgårdstrafiken sedan förhandlingarna strandat på nytt. Konflikten handlar bland annat om sjöbefälens lönesystem.

Lön efter anställningstid är viktigt, säger Helena Jakbo som står strejkvakt på Strömkajen i Stockholm. 

– Vi vill ha det kvar men arbetsgivarna verkar inte vilja ge sig i den frågan, de vill ha individuella löner, säger hon. 

Varför är det så viktigt med lönetrappan?

– Det är för att det ska vara rättvist och det blir mindre tjafs.

En återgång till tarifflöner, där lönen sätts efter hur länge man har varit anställd, är en av frågorna som lett till strejk, en strejk som pågått i två veckor nu.

Ett 30-tal skärgårdsbåtar ligger stilla i Stockholm och Göteborg, och i natt utökas strejken. Det gäller sju underentreprenörer till Strömma som kör turistbåtar i Stockholm. 

Medlarna har avbrutit försöken att ena fack och arbetsgivare och lägger inte fram något nytt bud. 

Patrik Eidfelt är förhandlingschef på Almega Tjänsteföretagen. 

– Vi tycker att det är oerhört beklagligt med tanke på att vi står så långt ifrån varandra. Det här riskerar bara att drabba tredje man ännu mer. 

Vad tror du, kan det här dra ut på tiden?

– Ja vi befarar att det kan dröja länge innan vi kan nå en lösning. 

Förutom tarifflöner vill sjöbefälen ha ett branschavtal för hela skärgårdstrafiken, men kraven skulle kosta arbetsgivarna för mycket, enligt Almega. 

Allt fler resenärer och turister berörs nu av strejken, men sjöbefälen på Strömkajen verkar ha bestämt sig. 

– Det blir som en naturlig upptrappning av strejken. Ju längre in vi kommer på säsongen desto fler båtar ska börja gå så jag vet inte var det här ska sluta riktigt, säger Helena Jakbo.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".