Hundratals aktivister gripna under demonstrationer i Kairo

1:40 min

I Egypten uppges ett hundratal aktivister ha gripits idag när polis- och säkerhetsstyrkor använde tårgas för att skingra regimkritiska demonstranter som protesterade mot president Sisi.

Däremot blev dagen inte så våldsam som man befarat, eftersom demonstranterna i många fall helt enkelt inte kom fram till de olika samlingsplatserna.

Välkända talkörer från förr: "IRHAL - avgå!", ropade demonstranterna i Kairo idag. Demonstrationer har knappt hållits de senaste två åren, men kritiken mot att president Sisi överlämnat två öar i Röda Havet till Saudiarabien, har blivit en samlande faktor, för många aktivister också en förevändning att protestera mot allt från ekonomin till övergrepp mot mänskliga rättigheter. Men många aktivister var skräckslagna och vågade inte delta av rädsla att bli skjutna.

Säkerhetsstyrkor skingrade flera demonstrationer med tårgas, men framförallt lyckades regimen avvärja flera planerade demonstrationer genom att helt enkelt spärra av de platser där demonstranterna skulle samlas och istället skicka dit sina Sisi-trogna skaror som tog över.

Bland dem träffade jag en kvinna som bar på en saudiarabisk grön flagga och sa att Egypten står i tacksamhetsskuld till den Saudiske kungen, så om han vill ha pyramiderna och sfinxen, så får han de också.

Ingen tårgas användes mot presidentens supporters, som denna kvinna, men bland hans kritiker uppges uppemot 100 aktivister ha gripits. Dagens demonstrationer föregicks också av en våg gripanden - unga aktivister som plockats upp från caféer och kända männiksorättsförsvarare gripts från sina hem i gryningen.